Над розслідуванням катастрофи MH17 працює кілька сотень людей

Глава центрального департаменту кримінальних розслідувань національної поліції Нідерландів Вілберт Паулсен заявив, що снаряд установки "Бук", який збив MH17, аналогічний тим, які є на озброєнні військ Російської Федерації.

Міжнародна слідча група (JIT), яка розслідує катастрофу літака Boeing 777 компанії "Малайзійські авіалінії", виявила докази причетності російських військових до знищення пасажирського авіалайнера в небі над Донбасом у 2014 році. Про це заявив глава центрального департаменту кримінальних розслідувань національної поліції Нідерландів Вілберт Паулсен під час прес-конференції в Гаазі.

За словами глави департаменту поліції, слідство щодо MH17 змогло зняти "відбитки пальців" із ракети "Бука", яка збила Boeing.

"Ми проаналізували всі доступні нам картинки, зображення цих "Буків", і нам удалося зняти відбитки зі снаряда, з якого було збито літак. І ми розуміємо, що ці снаряди збігаються з тими, які належать військовим бригадам РФ", – підкреслив він.

Паулсен зазначив, що розслідування триває.

"Над розслідуванням працює принаймні кілька сотень людей", – розповів він.

Глава департаменту поліції додав, що паралельно розслідування вела група Bellingcat, багато даних якої підтвердило слідство JIT

"Ми просто збираємо факти і перевіряємо їх ще ретельніше, ніж це було раніше", – підкреслив він.

Під час показаної потім презентації слідча група заявила про "відбитки пальців" кожного ракетного зенітного комплексу, маючи на увазі його унікальні індивідуальні характеристики, які дають можливість упізнати кожен конкретний "Бук".

Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур), зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. 193 із них були громадянами Нідерландів.

Згідно з висновками комісії, яка розслідує катастрофу, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук", привезеного з Росії, із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після катастрофи літака "Бук" повернули в РФ. Водночас комісія заявила, що даних про причетність до катастрофи Росії як держави поки не виявлено.

За даними Bellingcat і СБУ, доставку комплексу "Бук" на Донбас організував офіцер російської армії Сергій Дубінський (Хмурий).

Джерело

2ogoloshenya