Заборону шенгенських віз для росіян підтримав глава МЗС Чехії, яка головує в ЄС

Глава МЗС Чехії Ян Липавський підтримав повну заборону на видачу шенгенських віз для громадян Росії.

У коментарі Novinky він заявив, що його країна не раз порушувала питання заборони на видачу віз для росіян на зустрічах у Брюсселі на рівні глав МЗС і прем'єр-міністрів. Чеський міністр нагадав, що саме Чехія першою заборонила видачу віз громадянам РФ через агресію проти України.

«Під час російської агресії, яка досі змінює свої заявлені кордони, про туризм для російських громадян не може бути й мови», — наголосив Липавський, передає НВ.

Міністр додав, що питання заборони віз для росіян стосується також європейської безпеки через вплив спецслужб Кремля у Європі.

«Ми переконані, що призупинення видачі віз пересічним громадянам Росії дасть дуже чіткий і прямий сигнал суспільству цієї країни про те, що західний світ не має наміру терпіти агресії російського режиму і ненависницької риторики проти вільних демократичних країн, які нічим не загрожують Росії», — підсумував міністр.

Чехія припинила видачу віз росіянам 25 лютого наступного дня після вторгнення Росії до України. Також Чехія у другому півріччі головує у раді Євросоюзу.

Нагадаємо, 9 серпня прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала Євросоюз негайно припинити видачу віз росіянам, заявивши, що відвідування Європи — це «привілеї, а не право людини».

2ogoloshenya