Одразу дві країни змінили правила щодо надання житла українцям.

За даними Державної прикордонної служби, з початку війни кордон України з державами ЄС та Молдовою в обох напрямках перетнули понад 9 мільйонів осіб. Переважна більшість — це українці із зони бойових дій. Більшість змін для українських біженців в різних країнах відбулися на початку літа.

Як раніше писав сайт “Є”, здебільшого це стосувалося соціальних виплат, житла, працевлаштування та вартості проїзду.

Але країни, які приймають українців, змінюють правила постійно. Є рішення як негативні, щодо зменшення якихось пільг, так і позитивні.

Польща

Так, украінські біженці в Польщі, які працюють дистанційно, можуть не сплачувати податки в цій краіні, а натомість платити їх на користь Украіни. Про це йдеться у листі польського Міністерства фінансів.
У листі Мінфіну Польщі вказано, що українці можуть сплачувати податки на користь своєї держави у тому випадку, якщо їхні доходи не є доходами з польських джерел. Тобто йдеться про працівників тих компаніи, які не мають зареєстрованого представництва на території Польщі, пише visitukraine.today.
Таким чином Польща виявила солідарність з Україною, аби українські платники податків могли і надалі підтримувати економіку своєї держави, навіть опинившись за кордоном через війну.
"Як основне правило, ми не виключаємо можливість збереження центру життєвих інтересів українців в Украіні протягом війни", – зазначено у листі Міністерства фінансів Польщі.

Великобританія

Уряд Шотландії зупинить на три місяці схему спонсорства українських біженців через брак належного житла. Про це передає Укрінформ з посиланням на The Guardian.
Водночас «ті переміщені особи, які вже перебувають тут, і ті, хто прибуде в найближчі місяці, будуть у безпеці, захищені й отримуватимуть допомогу стільки, скільки їм потрібно», - ідеться в заяві уряду.

На сьогодні 4666 із 7000 українців, які прибули до Шотландії, зробили це за схемою, запущеною 18 березня. Ще має прибути 18 тисяч осіб найближчими місяцями.

Мова йде про те, що для отримання британської візи українські біженці мали вказувати спонсора, який профінансує їх перебування. Відповідно до схеми, яка скасовується в середу, заявники на отримання британської візи можуть вказати шотландський уряд як спонсора.
Станом на 5 липня кількість заяв на отримання візи, у яких Шотландія вказана спонсором, зросла на 21 відсоток в порівнянні з попереднім тижнем, кількість виданих віз зросла на 27 відсотків, а число прибулих за цією схемою спонсора – на 20 відсотків.
10 червня уряд Вельсу призупинив дію аналогічної схеми. Тож тепер українські біженці, які хочуть оселитися у Великобританії, мають знаходити спонсора з числа фізичних осіб або організацій.


Грузія

З кінця липня у Тбілісі змінять формат підтримки українських біженців і зупиняють програму забезпечення житлом. Про це пише Interpressnews, цитуючи заяву мерії. Відомо, що програму забезпечення житлом припинять після 31 липня.

Натомість з 15 липня українцям пропонуватимуть щомісячну підтримку у розмірі 300 грузинських ларі на родину і 45 ларі на людину додатково. Крім того, міжнародні організації, такі як World Vision і UNHCR, розглядають пакет допомоги в розмірі 235 ларі (80 доларів) на особу.

Зазначимо, що з березня у Тбілісі розселяли біженців в різних готелях з триразовим харчуванням. Станом на 17 липня місто прийняло близько 5 100 осіб, наразі в готелях проживають понад 2,3 тисячі українців.

Чехія

Після того, як спливає 150 днів з моменту надання тимчасового захисту в Чеській Республіці для громадян України, змінюються умови обліку застрахованої особи у страховій компанії. Пов'язані з цим обов'язки стосуються передусім повнолітніх застрахованих осіб, вік яких після закінчення цього періоду буде в межах 18-65 років. Ці застраховані особи не будуть автоматично віднесені до категорії застрахованих осіб, за яких медичне страхування оплачує держава. Тож їм буде потрібно самостійно вирішувати питання сплати внесків на медичне страхування та повідомити медичну страхову компанію про підстави для початку або припинення обов'язку держави сплачувати за них страхові внески, пише “Радіо Україна”.
Застрахована особа має виконати цей обов’язок щонайпізніше через 8 днів після закінчення цього 150-денного періоду або в разі зміни платника страхових внесків. Невиконання цього обов’язку може призвести до виникнення боргу за медичне страхування. Проінформувати страхову онлайн можна буде з 21-го липня на цьому сайті.
Варто зазначити, що існують особливості страхування в залежності від віку.
Для застрахованих осіб віком до 18 років та від 65 років навіть після того, як мине 150 днів після надання тимчасового захисту, медичне страхування автоматично оплачуватиме чеська держава. Повідомляти про зміни в облікових записах щодо цих осіб не потрібно. Але щодо дітей, то рекомендують надати контакти особи, під опікою якої перебуває дитина в Чеській Республіці, на випадок виникнення причин для звернення.
Якщо біженцям від 18 до 26 років, які постійно навчаються в середньо-спеціальних і вищих навчальних закладах Чеської Республіки чи України, то в орган страхування VZP потрібно надати довідку про навчання, видану навчальним закладом. Тоді медичне страхування й надалі оплачуватиме чеська держава.

Якщо біженці не мають доходу від роботи чи самостійної зайнятості і щодня доглядають за однією дитиною віком до 7 років або двома чи більшою кількістю дітей віком до 15 років цілий день, то про цей факт потрібно повідомити організацію медичного страхування й тоді надалі страховку буде оплачувати чеська держава.
Крім того, біженці можуть стати шукачами роботи, якщо подадуть заяву про посередництво в працевлаштуванні в службу зайнятості. Щоб повідомити про цей факт, треба надати довідку про перебування на обліку в службі зайнятості до будь-якої з філій VZP. Тоді медичне страхування й надалі оплачуватиме чеська держава.
Якщо біженці працевлаштовані на підставі трудового договору, угоди про виконання роботиз обліковуваним доходом у розмірі понад 10 000 чеських крон або на підставі договору про підряд з обліковуваним доходом понад 3500 чеських крон, медичне страхування має оплачувати роботодавець.
Для перевірки, чи роботодавець оплачує страхові внески на медичне страхування і чи все у вас із медичним страхуванням у порядку, потрібно звернутися до VZP.
Для цілей медичного страхування самозайнятими особами (OSV) вважаються особи, які мають доходи, перелічені в §7, п. 1 і 2 Закону № 586/1992 Зб. «Про податок на доходи», та особи, які з ними співпрацюють, на яких відповідно до Закону «Про податок на доходи» розподіляються доходи, отримані від співпраці, та витрати, понесені задля їхнього отримання, забезпечення та утримання.

Тим, хто не належить до жодної з наведених вище категорій, потрібно зареєструватися як особа без оподатковуваного доходу (OBZP). Тоді біженці мають сплачувати внески на своє медичне страхування як самостійний платник у вигляді щомісячних страхових платежів у розмірі 2 187 чеських крон (встановлено на 2022 рік), які завжди сплачуються у період від 1-го числа календарного місяця, за який здійснюється оплата, до 8 числа наступного календарного місяця.

Євросоюз

Нещодавно депутати Європарламенту підтримали пропозицію Єврокомісії дозволити українським біженцям зберегти національні водійські права.
Українці, які втекли від російського вторгнення та мають тимчасовий захищений статус, зможуть продовжувати користуватися українськими водійськими правами без необхідності обмінювати їх на права ЄС або без складання нового іспиту з водіння.
У разі викрадення або втрати водійських прав, країни ЄС зможуть видати нові водійські права Євросоюзу. Для цього водій повинен підтвердити, що він має дійсне в Україні посвідчення воді та надати довідку, що він фізично та психічно придатний для керування.
За певних умов українські біженці, які працюють водіями вантажівок і автобусів, можуть отримати сертифікати про професійну компетентність, після проходження короткого курсу навчання та іспиту. Це дозволить їм працювати в ЄС на період тимчасового захисту та допомагати експортувати українські товари.
Тепер проєкт регламенту має офіційно ухвалити Рада ЄС. Регламент набуде чинності через п’ять днів після його публікації в Офіційному віснику Євросоюзу.

 

2ogoloshenya