Борис Джонсон може втратити посаду прем'єра Британії. Що далі та чого чекати Україні

Британський уряд розсипається. Міністри закликають Джонсона піти у відставку, він не хоче. Чим все закінчиться.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон опинився під подвійним тиском. З одного боку, консервативна партія розглядає можливість забрати в нього річний імунітет. Це дозволить парламенту знову розглянути вотум недовіри Джонсону. З іншого – 6 липня ввечері до Джонсона в кабінет прийшла урядова делегація і почала змушувати прем'єра подати у відставку. "Це велика внутрішньополітична криза", – констатує у коментарі LIGA.net експерт з питань зовнішньої політики центру Українська призма Олександр Краєв.

 

Чому Джонсон втрачає посаду, скільки часу шукатимуть заміну і чи не постраждають через це темпи підтримки України

Що сталося. Щонайменше 42 члени британського уряду (включно з міністрами та помічниками) подали у відставку на тлі серії скандалів навколо Джонсона. Розпочалося все 5 липня ввечері, коли у відставку подали міністр фінансів Ріші Сунак та голова МОЗ Саджид Джавід. 6 липня уряд встановив "рекорд": до них доєдналися щонайменше 14 міністрів, – цифри гучних відставок постійно зростають. Попередній рекорд (11 міністрів) зафіксовано 90 років тому, 1932-го.

6 липня ввечері в резиденції Джонсона на Даунінг-стріт, 10 були дві групи міністрів. Одна закликала прем'єра піти у відставку, інша демонструвала йому підтримку, повідомляє BBC.

Редактор британського таблоїда The Sun Гаррі Коул нагадав, що в 1990 році в ніч перед своєю відставкою Маргарет Тетчер теж один за одним зустрічалася з членами уряду. І коли кілька міністрів сказали прем'єрці, що її час сплив, вона справді подала у відставку.

Джонсон натомість провів телефоном щотижневу аудієнцію з королевою Єлизаветою II. Як повідомляє політичний редактор Daily Mail Джейсон Гроувс, Джонсон пізніше заявив, що не піде у відставку, стверджуючи, що це призведе до хаосу. 6 липня вдень у гарячій бесіді з членами комітету зі зв’язків Джонсон виключив розпуск парламенту: "Найраніша дата, яку я можу бачити для загальних виборів, – це через два роки".

Які претензії до Джонсона. Претензій багато. Зокрема, історія з "ковідною" вечіркою. "Крім того, в нього історія з дружиною, яку він нещодавно нібито влаштовував в Міністерство закордонних справ. Є питання щодо старшого сина, який хотів "купити будинок на дереві за 150 000 фунтів". До Джонсона ціла купа питань", – перераховує Краєв.

Останньою краплею став скандал з Крісом Пінчером – "головним батогом Консервативної партії", який відповідає за присутність у парламенті та голосування депутатів-консерваторів.

Пінчер подав у відставку минулого тижня після того, як його звинуватили у домаганнях до двох чоловіків у приватному клубі у 2019 році. Його поведінка вже була розслідувана три роки тому. Однак Джонсон призначив його у 2022 році на посаду, заявивши, що не знав про розслідування, повідомляє Sky News. Але 5 липня колишній постійний секретар Міністерства закордонних справ лорд Макдональд заявив, що Джонсону доповідали про розслідування 2019 року.

Імунітет може не врятувати. У червні Джонсону вже ініціювали вотум недовіри, але тоді голосів не вистачило. Це рішення підтримали 148 депутатів зі 180 необхідних. Після цього Джонсон отримав рік імунітету, коли винести вотум недовіри не можна. Це правило було введено спеціальним комітетом консервативної партії ще у 1922 році.

Але тепер Комітет 1922 року хоче переглянути це правило і дозволити ініціювати вотум недовіри знову. Для цього комітет зібрався, і 7 липня зранку буде відомо, чи скасують давнє правило. Якщо так – консервативна партія знову зможе оголосити Джонсону вотум недовіри. Сьогодні, за словами Краєва, на комітеті були присутні 152 депутати, й лише один з них висловився на підтримку Джонсона.

Що буде, якщо Джонсона знімуть. Після можливої відставки Джонсона мають відбутися так звані "вибори лідерства" всередині консерваторів. Консервативна партія внутрішнім закритим голосуванням обиратиме нового лідера партії, який і стане новим прем'єром. Така процедура може тривати близько тижня.

Оптимістичний варіант (зокрема й для України) – це перемога на внутрішніх виборах міністра оборони Бена Воллеса. Але він поки офіційно не висловлював бажання брати участь у партійних перегонах. Як і інші. Тому якогось очевидного фаворита наразі немає, каже Краєв

Що це означає для України. Краєв не бачить для України ризиків у можливій відставці Джонсона: "Це може сповільнити певні ініціативи та контакти, але стратегічно британці від нас не відвернуться".

За словами Краєва, немає жодної британської партії, яка б виказувала проросійські погляди: "Українська тематика – це єдине, в чому усі партії погоджувались з Джонсоном. Навіть його закляті опоненти лейбористи та шотландські націоналісти, які в принципі не лізуть у зовнішню політику"..

Він нагадує, що в ідентичній ситуації три роки тому була попередниця Джонсона Тереза Мей, і тоді процес відставки тривав два-три тижні.

"У випадку з Джонсоном все розвивається дуже стрімко, і ми вже говоримо про фінал історії. Тому навіть якщо будуть якісь затримки (в підтримці України. – Ред.), вони будуть не критичними", – резюмує Краєв.

2ogoloshenya