Японія може вперше внести зміни до конституції через вторгнення Росії в Україну

Як повідомляє Nikkei, йдеться про поправки до 9 статті, в якій декларується відмова країни від війни.

Дебати про те, чи варто переглянути конституцію, посилюються на тлі підготовки до виборів до верхньої палати парламенту, які мають відбутися вже 10 липня, пише НВ.

Щоб запустити процес конституційної реформи, її прихильники — Ліберально-демократична партія, Комейто, Ніппон Ісін та Демократична партія — мають отримати дві третини голосів у верхній та нижній палатах парламенту.

Згідно з останніми опитуваннями Nikkei, партії, які підтримують зміну документа, швидше за все, подолають цей поріг.

Минулого місяця прем'єр-міністр Фуміо Кісіда заявив, що конституційна реформа є «невідкладним питанням». Він додав, що Сейм також повинен працювати над створенням можливостей для громадськості зробити вибір за якнайменший час.

«Обговорення конституції завжди велося з погляду того, що Японія не має стати винуватцем війни. Але після недавнього вторгнення Росії в Україну, я вважаю, що зростає розуміння того, що якщо застосування сили Японією буде надто обмеженим, то Японія стане жертвою», — пояснив дискусії професор японського університету Такеші Іноуе.

У травні опитування, проведене громадською мовною компанією NHK, показало, що 35% виступають за необхідність змінити конституцію, 19% заявили, що в цьому немає необхідності, а 42% не змогли відповісти.

ЛДП пропонує додати в конституції чітку згадку про Сили самооборони та заходи самооборони, зберігши при цьому нинішні положення статті 9. Окремо партія хоче зміцнити можливості Сейму та Кабінету міністрів щодо реагування на надзвичайні ситуації.

Серед противників поправок — Конституційно-демократична партія Японії (КДП) — найбільша опозиційна партія, а також Японська комуністична партія та Соціал-демократична партія. Деякі з них стверджують, що реформа може призвести до більшої мілітаризації.

Зазначається, що навіть за наявності достатньої підтримки в парламенті, виправлення також вимагатимуть підтримки простої більшості на загальнонаціональному референдумі.

Японія не змінювала свою конституцію з 1947 року з моменту набуття нею чинності.

Стаття, щодо якої точаться дискусії, говорить: «Щиро прагнучи міжнародного миру, заснованого на справедливості та порядку, японський народ назавжди відмовляється від війни як суверенного права нації та від загрози чи застосування сили як засобу вирішення міжнародних суперечок».

У ній також уточнюється, що «сухопутні, морські та повітряні сили, а також інший військовий потенціал ніколи не підтримуватимуться».

З початку повномасштабного вторгнення Росії Японія запровадила санкції проти Москви, а також надає Україні гуманітарну підтримку.

2ogoloshenya