Швецію та Фінляндію запросять у НАТО вже сьогодні: Туреччина розблокувала вступ

Зокрема, Фінляндія та Швеція зобов'язалися боротися з тероризмом, а для цього – посилити своє внутрішнє законодавство.

Зелене світло від Туреччини. Країна погодилася розблокувати вступ до НАТО для Швеції та Фінляндії. Проте за певних умов. Їх три країни погодили у спільному документі після переговорів на мадридському саміті Альянсу, повідомляє "5 канал".

Зокрема, Фінляндія та Швеція зобов'язалися боротися з тероризмом, а для цього – посилити своє внутрішнє законодавство.

Крім того, країни запобігатимуть фінансуванню та вербуванню членів Робітничої партії Курдистану. Цю організацію Анкара вважає терористичною.

Країни також погодилися розглянути заявки Туреччини про депортацію чи екстрадицію осіб, яких вона називає терористами. А також розблокувати експорт зброї до Анкари.

"Я радий повідомити, що тепер ми маємо угоду, яка відкриває шлях Фінляндії та Швеції для вступу в НАТО. Туреччина, Фінляндія та Швеція мають підписати меморандум, що розв'язує питання, які турбували Туреччину, зокрема щодо експорту зброї та боротьби з тероризмом. Сьогодні лідери країн-членів ухвалять рішення запросити Фінляндію та Швецію приєднатися до НАТО, щоби стати членами Альянсу. Після цього почнеться процес ратифікації цього рішення парламентами країн НАТО", – сказав Столтенберг.

2ogoloshenya