Другий за прибутковістю експорт. Ембарго на російське золото коштуватиме Кремлю $19 млрд на рік — Блінкен

Глава Державного департаменту США Ентоні Блінкен заявив, що після введення ембарго на російське золото кремлівський режим втрачатиме до 19 мільярдів доларів щороку.

«Продаж золота — другий за дохідністю експорт Росії після енергоносіїв — близько 19 мільярдів доларів на рік», — заявив Блінкен, передає НВ.

Глава Держдепу наголосив, що санкції проти РФ діють і завдають шкоди російській економіці.

«Незважаючи на те що вона отримує доходи від нафти за вищими цінами, вона не може витрачати їх через експортний контроль. Не може придбати те, що їй потрібно, щоб модернізувати свій оборонний сектор, модернізувати його технології, модернізувати свою енергетичну розвідку. А це означає, що згодом кожна з цих сфер занепадатиме», — повідомив Блінкен.

Глава Держдепу наголосив, що російський рубль «утримується штучно великими витратами, що також виснажує економіку».

26 червня у Баварії стартував саміт G7. Велика Британія, США, Канада та Японія забороняють імпорт російського золота. Цей крок підтримала Франція. Очікується, що офіційно про це оголосять 28 червня.

Щорічно Росія виробляє близько 10% всього світового золота, яке є важливим активом для Центробанку РФ. Після окупації Криму у 2014 році золоті запаси країни-агресора зросли втричі.

2ogoloshenya