9919221222

На саміті НАТО в Мадриді, який відбудеться 28—30 червня, країни можуть ухвалити рішення про найбільше військове розгортання сил Альянсу з часів холодної війни.

Про це повідомляє іспанська газета El Pais із посиланням на джерела, передає НВ.

Як пише видання, на саміті можуть погодити рішення про збільшення кількості військовослужбовців Альянсу на його східному фланзі майже вдвічі. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну в країнах, які там знаходяться, було розміщено не більше 10 тисяч військовослужбовців НАТО (не враховуючи військових цих країн). Проте наприкінці лютого країни вирішили розмістити ще чотири батальйонні групи у Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині.

Водночас на розгортання додаткових сил існує низка обмежень. Зокрема, у країнах Балтії формально йдеься не про постійну присутність військових НАТО, а про ротацію підрозділів.

Співрозмовник газети розповів, що на саміті можуть вирішити дислокувати у країнах східного флангу НАТО більші за складом підрозділи, ніж зараз. Так, сили Альянсу там подвояться.

Окрім цього, під час зустрічі країни НАТО обговорять нову стратегічну концепцію, пише El Pais. У ній Росію називатимуть вже не партнером, а «прямою загрозою». Також очікується, що більш жорсткими стануть формулювання щодо Китаю, чию політику назвуть «геостратегічним викликом».

2ogoloshenya