Сенат США ухвалив закон про ленд-ліз для України: що це означає

Сенат США ввечері 6 квітня ухвалив закон, щоб відродити програму часів Другої світової війни, яка дозволить Джо Байдену більш ефективно відправляти зброю та іншу допомогу Україні в умовах війни з росією.

Про це повідомляє Politico, передає Слово і Діло.

Програма ленд-лізу, створена під час Другої світової війни, розглядалася як переломний момент у конфлікті, оскільки дозволила США швидко поповнити запаси союзників без трудомістких процедурних перешкод.

Видання зазначає, що такий крок може свідчити, що західний світ вірить у перемогу України над російськими окупантами.

«Коли ми безглуздо вбиваємо безневинних цивільних осіб через те, ким вони є, чи то їхня релігія, раса чи національність, це геноцид, і в цьому винен путін», — заявив у Сенаті лідер більшості Чак Шумер.

Закон про ленд-ліз прискорить передачу критично важливого військового обладнання та інших важливих предметів постачання в Україну, скоротивши бюрократичну тяганину. Це дозволяє де-факто надавати обладнання з положеннями, що передбачають, що країни-отримувачі повинні повернути гроші США пізніше.

«У міру того, як війна в Україні розгортається, якнайшвидше постачання військової допомоги має вирішальне значення для здатності України захистити себе від неспровокованих нападів путіна», — сказала сенатор-демократ Джин Шахін.

Тепер закон про ленд-ліз має розглянути Палата представників. Видання пише, що поки неясно, чи станеться це до запланованої двотижневої перерви в засіданнях.

2ogoloshenya