Росія вдвічі збільшила прокачування газу через Україну, але продовжує ігнорувати Польщу

З початку лютого Газпром збільшив прокачування газу Україною вдвічі — практично до рівня довгострокового контракту.

У той же час, прямі транзитні потужності газопроводу Ямал-Європа залишаються незатребуваними російським монополістом, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Україна

Транзит газу через Україну у січні становив у середньому 54 млн кубометрів на добу (мінімум 43 млн кубів і максимум 74 млн кубів), що вдвічі менше, ніж передбачено довгостроковим контрактом.

Оновлена номінація на прокачування газу через Україну на 1 лютого підвищилася до 107,7 млн кубометрів, що близько до величини бронювання за довгостроковим контрактом (109 млн кубометрів).

Європейський ринок газу

З початку лютого у контрактах із постачальниками газу почнуть діяти нові ціни, що може зробити закупівлю «свіжого» трубопровідного газу більш привабливою, ніж у січні.

У січні ціна контрактів із постачальниками (якщо розглядати форвард «на місяць вперед») могла бути на третину вище за ціну спотового ринку (інструменти «на день вперед», «всередині дня»). У результаті покупці максимально використовували імпорт зрідженого газу і запаси з підземних сховищ.

Ямал-Європа

Така поведінка споживачів у січні виявилася досить несподіваною для Газпрому. На весь січень Газпром забронював потужності Ямал-Європи обсягом 19,3 млн кубометрів на добу, але так і не скористався цією бронею. В результаті магістраль працювала в реверсному режимі, качаючи газ із Німеччини до Польщі.

На лютий Газпром не робив місячного бронювання магістралі, це означає, що ринок знову стежитиме за щоденними аукціонами бронювання.

На газову добу 1 лютого Газпром так само не бронював потужності польської ділянки газопроводу Ямал-Європа.

З експортних газопроводів Газпром пріоритетно завантажує Північний потік (170 млн кубометрів на добу), потім йде завантаження українського газотранспортного коридору. Газопроводу Ямал-Європа в цьому плані залишається роль замикання або балансування.

Раніше у Федеральному мережевому агентстві (ФРН) заявили, що сертифікація Північного потоку-2 навряд чи відбудеться у першому півріччі 2022 року.

2ogoloshenya