У США лікарі вперше успішно пересадили людині серце свині

У США лікарі вперше успішно пересадили серце генетично модифікованої свині людині.

За словами хірургів, через три дні після пересадки серце працює нормально, 57-річний пацієнт почувається добре. Повідомлення про це оприлюднено у понеділок, 10 січня, медичним факультетом Мерілендського університету, передає УНН із посиланням на DW.

“Ця операція з пересадки органу вперше продемонструвала, що серце генетично модифікованої тварини може функціонувати в організмі людини без негайного відторгнення організмом”, — йдеться у повідомленні.

“Це була новаторська операція, яка ще на крок наближає нас до вирішення кризи, пов’язаної з дефіцитом донорських органів”, — зазначив хірург Бартлі Гріффіт, який проводив операцію з імплантації свинячого серця. За його словами, ця перша у світі подібна операція дає надію на майбутнє пацієнтам з органами, що відмовили.

Альтернативи цієї операції не було

Згідно з оприлюдненою інформацією, пацієнт страждав від хвороби серця в останній стадії. Пересадка свинячого серця була єдиним варіантом лікування, пояснили у Мерілендському університеті.

4 82

Пацієнт, якому пересадили серце свині

“У мене був вибір: померти або зробити цю пересадку”, — сказав пацієнт Девід Беннетт перед операцією у 7 січня, згідно з інформацією університету. “Я хочу жити. Я знаю, що шансів мало, але це мій останній вибір”, — додав чоловік. Екстрений дозвіл на проведення цієї операції надало Управління з контролю за продуктами та ліками США.

Свиня, від якої було отримано серце, була генетично модифікована з метою видалити “цукровий” ген, який виробляє фермент травлення ізомальтазу. В іншому випадку цей фермент викликав би сильну імунну реакцію у пацієнта, що призвело б до відторгнення донорського серця.

Дефіцит донорських органів — всесвітня проблема

Лише у США нині близько 110 000 людей очікують на донорський орган. За офіційними даними, понад 6000 людей помирають щороку, не дочекавшись пересадки.

Через нестачу людських донорських органів дослідники покладають великі надії на так звану ксенотрансплантацію — пересадку органів, тканин та/або клітинних органоїдів від організму одного біологічного виду в організм або частину іншого біологічного виду. Людям, які постраждали від опіків, серцеві клапани свиней та свиняча шкіра вже пересідають.

2ogoloshenya