Топядерника Ірану вбив робот зі штучним інтелектом: деталі спецоперації Моссаду

Вбивство провідного вченого іранської ядерної програми Мохсена Фахрізаде в листопаді 2020 року здійснив керований через супутник робот зі штучним інтелектом.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на інтерв'ю з американськими, ізраїльськими та іранськими офіційними особами, включно з двома працівниками розвідки, знайомими з подробицями планування і проведення операції, а також на заяву сім'ї Фахрізаде іранським ЗМІ, передає liga.net

У 2004 році ізраїльський уряд наказав своєму агентству зовнішньої розвідки Моссад запобігти отриманню Іраном ядерної зброї.

Моссад почав проводити акти саботажу і кібератак на іранські об'єкти зі збагачення ядерного палива.

Замах, що не відбувся у 2009-му

Як повідомляє NYT, з 2007-го до 2012 рік ізраїльські агенти вбили п'ятьох іранських учених-ядерників і одного поранили. У січні 2020-го Моссад брав участь в організації вбивства відповідального за розробку ракет генерала Касема Сулеймані та 16 членів його команди.

За даними ізраїльської розвідки, Фахрізаде очолював секретну програму зі створення ядерної боєголовки, зокрема для іранських ракет великої дальності.

Першу спецоперацію з його ліквідації було організовано у 2009-му. До місця вбивства вже направили бойову групу, але в останній момент операція була скасована. Моссад запідозрив витік інформації та засідку іранських спецслужб.

Підготовка до спецоперації 2020-го

Підготовка до вбивства Фахрізаде розпочалася після серії зустрічей наприкінці 2019 – початку 2020 року між ізраїльськими офіційними особами на чолі з директором Моссада Йоссі Коеном та американськими високопосадовцями, включно з президентом Дональдом Трампом, держсекретарем Майком Помпео та директоркою ЦРУ Джиною Хаспел.

Ізраїль призупинив кампанію диверсій і вбивств у 2012 році, коли Сполучені Штати розпочали переговори з Іраном, які привели до ядерної угоди 2015 року.

Кампанія відновилася після того, як Трамп анулював угоду.

Пророблялися різні плани спецоперації вбивства Фахрізаде.

Один з них – вибух бомби на маршруті слідування ядерника, який зупинив би колону автомобілів, а Фахрізаде атакували б снайпери. Але від цього плану відмовилися через можливість виникнення перестрілки та великої кількості жертв.

Ідею з попередньо встановленим кулеметом з дистанційним керуванням теж відкинули через труднощі його транспортування і необхідність операторів-людей поблизу.

Тому вирішили використовувати робот-кулемет з дистанційним керуванням через супутник і штучним інтелектом.

 

Робот-вбивця

За словами представника розвідки, Ізраїль вибрав спеціальну модель кулемета FN MAG бельгійського виробництва, встановлену на вдосконалений роботизований пристрій. Чиновник сказав, що система мало чим відрізнялася від готової до встановлення Sentinel 20 виробництва іспанської компанії Escribano.

Кулемет, робот, його компоненти та аксесуари разом важать близько тонни. Тому обладнання розібрали на дрібні деталі та ввезли в країну контрабандою – різними способами, маршрутами і в різний час – а потім таємно зібрали в Ірані.

Робота сконструювали так, щоб він розмістився в кузові пікапа Zamyad, поширеної моделі в Ірані. На вантажівці встановили камери, які давали оператору повну картину не тільки цілі та його служби безпеки, а й навколишнього середовища. У пікап заклали вибухівку, щоб його можна було знищити після вбивства.

Робот отримав штучний інтелект, оскільки команда від оператора доходила до нього за 1,6 секунди, а це вплинуло б на точність стрільби. Завдяки ШІ, оператор потрібен був роботу для підтвердження мети, а вибір моменту стрільби робив він сам.

Агенти не могли використовувати дрон для того, щоб бути точно впевненими, що за кермом перебуває Фахрізаде, а не його дружина чи діти. Щоб вирішити проблему з ідентифікацією, на одному з перехресть за маршрутом слідування кортежу поставили автомобіль, на якому нібито міняли колесо. Люди біля цього автомобіля повинні були побачити Фахрізаде і повідомити в центр управління операцією.

Вбивство

27 листопада 2020 року іранські агенти, що працюють на Моссад, припаркували синій пікап Nissan Zamyad перед лежачим поліцейським, на узбіччі дороги, що з'єднує Абсард з головною автомагістраллю.

Як показало потім слідство, камери відеоспостереження за маршрутом руху Фахрізаде були вимкнені.

Місце було на невеликому підвищенні з видом на машини, що наближаються. Під брезентом і будівельними матеріалами в кузові пікапа був захований 7,62-мм снайперський кулемет.

Близько 13:00 бойова група отримала сигнал про те, що Фахрізаде, його дружина й озброєна охорона на машинах супроводу збираються їхати в Абсард.

Приблизно о 15:30 Фахрізаде впізнали на перехресті.

Снайпер Моссада зайняв позицію, він дивився в екран комп'ютера в невідомому місці на відстані понад 1500 км від місця замаху. Група агентів вже покинула Іран.

Автомобіль Фахрізаде пригальмував біля лежачого поліцейського.

Робот вистрілив трьома чергами: перша потрапила в капот і зупинила автомобіль, друга – в лобове скло і плече Фахрізаде, третя – в хребет ядерника.

Вся операція тривала менше ніж хвилину. Було випущено 15 куль, жодна з них не потрапила в дружину Фахрізаде, яка сиділа в декількох сантиметрах від чоловіка. Іранські слідчі вважають, що такої точності вдалося досягти, завдяки використанню програмного забезпечення для розпізнавання осіб.

Пікап вибухнув, але не так, як планувалося, – обладнання не вдалося знищити повністю.

Як зазначають у NYT, успіх операції став результатом багатьох факторів: серйозних порушень безпеки з боку Вартових ісламської революції, масштабного планування і спостереження з боку Моссада, а також безтурботності, що межує з фаталізмом, з боку Фахрізаде.

Це також стало першим випробуванням високотехнологічного комп'ютеризованого снайпера, оснащеного штучним інтелектом і "очима" з декількох камер, керованого через супутник і здатного робити 600 пострілів у хвилину.

2ogoloshenya