Управлінням з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення  розроблено Програму поводження з небезпечними відходами в м. Кам’янці-Подільському на 2019-2020 роки, яка була затверджена 21 лютого 2019 року рішенням 69 (позачергової) сесії міської ради VII скликання.

Програма розроблялась з метою налагодження правильного поводження з небезпечними відходами, відокремлення їх із загального потоку твердих побутових відходів, запобігання негативному впливу на навколишнє природне середовище і здоров’я людини. Головною метою збору небезпечних та специфічних відходів є недопущення попадання їх на полігон. Небезпечними вважають такі відходи, біологічні, хімічні та фізичні властивості яких можуть створити значну небезпеку для здоров’я людини та навколишнього природного середовища, а тому потребують спеціальних методів та засобів поводженням з ними.

Загалом в Україні накопичилося близько 36 мільярдів тонн різних відходів, причому близько 1,6 мільярда тонн – це відходи, що становлять небезпеку для людей чи довкілля. До них належить значна частина побутових відходів: зокрема, батарейки, акумулятори, ртутні лампи, а також хімічні та біологічні відходи.

Щороку зі сміттям у землю потрапляє близько 260 тонн сполук марганцю, півтонни ртуті і чверть тонни кадмію. Близько половини всіх отруйних речовин з побутових відходів містяться в звичайних батарейках.

Якщо вдатись до підрахунків, то одна відпрацьована батарейка формату AA (пальчикова), яку більшість з нас звикли викидати у сміттєве відро, потрапляючи у довкілля, забруднює 400 л води або 20 м2 ґрунту. Та, якщо вважати, що «пальчикові» батарейки це 70% від загальної кількості, а 30% це батарейки формату R 20 (вага 100 г), то площа грунту або води буде набагато більшою.

Дедалі більше громадян нашого міста усвідомлюють шкоду, якої завдають відпрацьовані батарейки довкіллю та здоров’ю людини. І з часу створення пунктів прийому небезпечних відходів, громадою міста було зібрано більше 1500 кг батарейок.

Активно до збору відпрацьованих батарейок постійно долучаються підприємства, заклади освіти та волонтери Кам’янця-Подільського.

Повторно нагадуємо для всіх бажаючих, хто хоче долучитися до збору батарейок: у нашому місті створено та діють чотири спеціальних пунктів прийому відпрацьованих елементів живлення. Кожний громадянин може принести і безкоштовно здати батарейки та акумулятори від побутових приладів для подальшої правильної їх утилізації. Ці пункти розташовані за такими адресами: КП УК «Житловик», вул. Гунська, 7/9; КП УК «Добробут», вул. Тімірязєва, 125; КП УК «Господар», вул. Космонавтів, 10; КП УК «Південь», вул. Годованця.

Щоб постійно не бігати в пункти прийому, можна разом з сусідами збирати батарейки в закриту ємність десь в будинку та періодично здавати їх.

Користуйтеся акумуляторами, щоб менше використовувати пальчикові батарейки. Їх можна заряджати і використовувати протягом тривалого часу. Так ви зменшите кількість отруйних відходів і зекономите гроші.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!!! Викинути батарейку в загальний сміттєвий бак - означає завдати шкоди не лише собі та оточуючим, але й декільком наступним поколінням!

Джерело. 

2ogoloshenya