Державні ліки – безкоштовні,  але не завжди ефективні? Зустріч з головним  лікарем Кам’янець-Подільської міської лікарні

27 березня у Кам’янець-Подільській міській лікарні відбулась зустріч керівництва з кам’янчанами. Ініціатором зустрічі виступила ГО «Люблю Кам’янеччину». Зустріч відбулась у форматі відповідь-запитання.

Одним із питань, які цікавили кам’янчан, була якість послуг, які надає міська лікарня.

Зокрема, чи вистачає після нещодавнього звільнення медперсоналу та чи будуть ще звільнення, чи забезпечує НСЗУ пацієнтів необхідними ліками, чи вимагають кошти за лікування у пацієнтів.

Нагадаємо, Кам’янець-Подільська міська лікарня стала кластерною. Кластерна лікарня надає медичну допомогу пацієнту при найбільш поширених хворобах у середніх і важких випадках. Частину коштів на лікування пацієнтів компенсує НСЗУ. Це відбувається так: на сайті Рrozorro з’являється тендер, в якому приймають участь декілька фармацевтичних компаній. Зазвичай, виграє тендер та забезпечує лікарню медичними препаратами той виробник, який пропонує найнижчу ціну на свій товар. Та чи добре це для пацієнтів?

Зі слів головного лікаря Кам’янець-Подільської міської лікарні Бориса Сироти, наразі лікарня забезпечена всіма необхідними ліками, а пацієнтів лікують по протоколах затверджених МОЗ.

І тоді як в компетентності лікарів немає причин сумніватись, виникає питання чи якісні ті «найдешевші» ліки, якими забезпечена лікарня.

Зі слів присутніх на зустрічі із головним лікарем, медики часто пропонують пацієнтам самостійно купувати медичні препарати, адже в деяких випадках ті ліки, якими забезпечує НСЗУ не завжди ефективні.

Слова присутніх підтвердив і сам Борис Сирота:

« Від протоколу відступати ми не маємо права… Тендер ( ред. – на забезпечення медзакладу ліками) виграє той, хто надає найнижчу суму. Це не тільки в нас, це по всій Україні. Я не кажу, що лікарня не надає допомогу. Ми надаємо. Ми забезпечені всіма ліками, ми лікуємо по протоколам. Якщо лікар бере на себе відповідальність і відступає від протоколу я не можу майже за 180 лікарями прослідкувати, для цього є завідуючий. Але, якщо лікар з досвідом і знає, що цей препарат ( ред. – той що потрібно купити за власні кошти) буде кращий, він буде рекомендувати його, бо розуміє що  у вас з’явиться шанс в залежності від хвороби».

Тобто, державне дорівнює безкоштовне, але не завжди дорівнює ефективне?

« Є препарат, яким я б не хотів особисто користуватися. На жаль, є. В тендерах люди виграють. І ми змушені купляти», - скаржиться Борис Сирота.

Нагадаємо, нещодавно у ЗМІ повідомлялося, що влада Кам’янця-Подільського примушує лікарів громади працювати із конкретною мережею аптек. Про це свідчить відповідне доручення заступника міського голови Кам’янця-Подільського Мирослава Смотрова, оприлюднене у соцмережі депутатом міської ради Сергієм Самсонюком.

доручення наспіпрацю з аптеками

Оскільки керівництво медицини у Кам'янці-Подільському рекомендує співпрацювати з певнеми аптеками, ймовірно, там ліки якісні...

 

2ogoloshenya