На товтрах Кам'янеччини зацвіла рідкісна червонокнижна рослина  (ФОТО)

На території Національного природного парку «Подільські Товтри» квітне унікальна рослина – ясенець білий.

Це його в народі ще називають «неопалимою купиною» та приписують майже магічні властивості – горіти та не згорати. Про це розповіли у Національному природному парку "Подільські Товтри".

Ясенець білий є близьким родичем цитрусових – лимонів, апельсинів, мандаринів, грейпфрутів. Переважна більшість представників має характерну особливість – вони пахучі, виділяють ароматні запахи, пов’язані з наявністю ефірного масла. Деякі види використовують в якості приправ в кулінарії, частина в парфумерії та медицині.

Ясенець білий в Україні можна зустріти в природних місцезростаннях та в культурі. Природним центром виду в Україні є Поділля. Найбільш відомі природні місцезростання розташовуються в Тернопільській області (Природний заповідник «Медобори», товтра Гостра) та Хмельницькій області (Національний парк «Подільські Товтри»), зростає також в Закарпатті, Львівщині, Рівненщині, Одещині та в Криму.

Дуже часто ясенець вирощують в культурі. Рослина особлива, овіяна легендами та історіями, пов’язаними з народною назвою – «Неопалима купина». Існує думка, що в спекотну погоду кущ може спалахнути, якщо до нього піднести запалений сірник. Ця історія пов’язана з однією з дочок шведського ботаніка Карла Ліннея, яка ніби то підпалила повітря під час особливо спекотного безвітряного літнього дня, над Ясенцем, використавши простий сірник. До речі, Елізабет Крістіна фон Лінней відома як перша в Швеції жінка-ботанік у сучасному розумінні цього терміну.

Ясенець – рідкісна рослина, незважаючи на досить широке поширення. Рослина внесена до Червоної книги України. В Списку міжнародного союзу охорони природи (МСОП/IUCN) ясенець білий належить до видів «з найменшим ризиком» (LC). Найсуворіший режим охорони виду характерний для Швейцарії, Австрії, Румунії та України. У природних місцезростаннях в Україні, популяції представлені одиничними рослинами, іноді їх по кілька десятків особин і дуже рідко більше. Тому ці оселища цінні для збереження виду. Зростає ясенець, як правило, в зарослях термофільних чагарників на схилах, узліссях світлих дубових лісів, в лучно-степових угрупованнях.

Дуже часто на Поділлі дані оселища пов’язані з добувною промисловістю – вапняковими кар’єрами. Саме вони є однією з основних загроз для виду які руйнують оселища. Також до головних загроз належать – нераціональне ведення лісогосподарських заходів, а також можливий негативний вплив сільського господарства. Викопування рослин також несе загрозу природним популяціям виду. Тож збереження природних оселищ виду є запорукою збереження виду.

З метою забезпечення охорони та збереження виду мають здійснюватися заходи моніторингу популяцій, що є одним із завдань природоохоронних територій – національних парків «Подільські Товтри», «Дністровський каньйон», природного заповідника «Медобори». Результати багаторічних спостережень дозволяють отримати необхідну інформацію для розробки дієвих природоохоронних заходів та рекомендацій, - додають у пресслужбі парку.

 

2ogoloshenya