Результат пошуку зображень за запитом "Дня донора"

14 червня кожного року світове співтовариство відзначає Всесвітній День  донора крові.

В цей день ми вшановуємо свідомих громадян, які дають кров для порятунку здоров'я та життя  людям, з якими, можливо, ніколи не зустрінуться.

            Колектив Кам'янець-Подільської міської станції переливання крові щиро вітає всіх донорів міста  та району  ( працівників підприємств,  установ, медичних працівників, студентів),  Почесних донорів України, донорів ветеранів, всіх безоплатних та кадрових.  Бажаємо всім Вам міцного здоров'я, успіхів у праці та навчанні, добра Вам та  Вашим близьким.

            Справжній людині притаманно про когось піклуватися поки на землі є страждання. Кров рятувала людські життя в минулому і рятує тепер. Ми є свідками трагічних подій на Донбасі. Майже щоденно в військові шпиталі та лікарні поступають бійці, які потребують  переливання компонентів крові в наслідок отримання поранень.

            Доволі часті випадки і мирному житті застосування компонентів крові (плазми, еритроцитів)  при кровотечах різного характеру після ДТП,  в хірургічних, акушерсько-гінекологічних відділеннях.

            Нещодавно в міській лікарні перебував пацієнт з великою крововтратою. Він отримав 10 (десять) літрів компонентів та препаратів крові.

            Єдиним джерелом  крові - здорова людина, громадянин України, віком від 18 років.

            Штучна кров досі не має клінічного застосування.

            Людина, яка хоче стати донором,  проходить медичне обстеження і лікарі вирішують, чи можна їй здавати кров і в якій дозі. Фізіологічною (тобто такою що не шкодить організму) дозою є 400 (чотириста) мл. крові.

            Є протипокази до донорства: низький або занадто високий кров'яний тиск, вагітність, хронічні захворювання,  післяпологовий та післяопераційні періоди та ін..

            Донори К-ПМСПК (безоплатні та кадрові) забезпечують створення запасу

компонентів  крові для надання невідкладної допомоги пацієнтам лікувально-профілактичних закладів міста та району.

            В разі потреб  за вимогою лікарів  видається свіжозаморожена плазма ( температура її зберігання в морозильних камерах -40̊ , термін до 3-х років) або еритроцити (термін

зберігання 35-42 дні при температурі  +6+8­) в холодильнику.

            Запас компонентів крові треба постійно оновлювати, особливо рідких груп крові.

            І ми щиро вдячні:

Швець Юлії, Носкову Павлу, Коржу Олександру, Ремішевській Валентині, Рихліцькій Жанні,  Ратушняку Сергію, Чорній Тамарі, Гуска Миколі та Володимиру, Удачіній Ніні, Сметані Андрію, Ковпаку Володимиру, Ковалю Івану, та ін. за те, що вони відгукуються на наше запрошення здати кров. Велика вдячність донорам – ветеранам та донорам медичним працівникам.

            З початком бойових дій на сході України в станцію приходять десятки громадян міста та району здавати кров для бійців АТО.

                        Серед них:

  • військовослужбовці: Байдуков Юрій, Дуда Андрій, Осадчук Ірина, Харкавлюк Олег

     Дембіцький Андрій, Симоненко Дмитро, Бражняк Ігор, Бабій Михайло та ін..

  • державні службовці: Горчак Людмила, Тютюнник Ігор, Войціцька Зоя, Федькова Лілія, Кульбанський Ігор, Соколовська Алла, та ін..
  • студенти: Деревенчук Оксана, Дідик Христина, Дмитришин Оксана, Лубко Дана, Чорний Іван, Короткова Аліна, Яроцька Наталія, Микитюк Тетяна, Барабанов Дмитро та інші.
  • інші мешканці нашого краю: Круць Вадим, Ямроз Ігор, Волошановський Віталій, Залевський Олександр, Лук'янчук Олександр, Петричко Андрій, Хабовська Тетяна та ін..

В цьому році активними в донорстві були працівники ВАТ "Модуль", "Претель-кабель":

Твердохліб Андрій, Городиська Оксана, Мачківська  Наталія, Мазур Сергій, Рау Андрій, Григораш Сергій, Вознюк Лілія, Рудик Дмитро,  Луцик Ігор, Криворучко Володимир  та ін.. Просимо вибачення, що не можемо назвати прізвища всіх, хто допомагає пораненим бійцям одужати.

            В квітні місяці Всеукраїнською громадською організацією «Фундація  регіональних ініціатив» була проведена робота  по залученню в ряди безоплатних донорів молоді нашого міста  голова цієї організації в Кам-Под. Рассуждай Марія студентка національного університету ім. І.Огієнка.

            Інформація про показання, протипоказання до донорства була розміщена напередодні в інтернеті. Також було особисте спілкування із студентами  нац. унів. Ім.. І.Огієнка. Активними були студенти факультету іноземної філології: Лагайда Олександра, Рассуждай Марія,Данилюк Юлія, Мерлавська Анна, Хома Богдана та ін.. Ми вдячні їм за проявлене розуміння проблеми. Адже компоненти крові щоденно отримують пацієнти лікарень міста та району.

            В станції виконуються всі вимоги наказів МОЗУ щодо інфекційної безпеки заготовленої крові (кров донора обстежується на ВІЛ (СНІД), гепатити В,С, сифіліс). Всі маніпуляції в СПК проводяться стерильними одноразовим інструментарієм,  тому інфікуватися донору під час здачі крові неможливо. 

            Особи, які дали кров безоплатно  в дозі 450 мл (40) сорок  та більше разів, набувають статусу «Почесний донор України». Вони мають право отримувати надбавку до пенсії в розмірі десяти (10) відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу на місяць (закон України «Про внесення змін до ст.13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів від 16 листопада 2004 року). Почесний донор України має право на безоплатне забезпечення донорською кров'ю та її компонентами, необхідними для їх особистого лікування ( ст.13 Закон України «Про донорство крові та її компонентів» від 13 липня 1995р.) .

            Нагадуємо, що при донації крові у кожного є можливість пройти безоплатне обстеження на  гепатити В,С, сифіліс, ВІЛ (СНІД).

            За 3 (три) доби до здачі крові не можна вживати алкогольні напої, напередодні ввечері та вранці у день здачі крові не можна споживати жирної, молочної їжи, палити цигарки. Треба більше пити соків, чаю, кави (без молока) та добре виспатися.

Після донації крові  донор отримує довідку про звільнення від роботи та навчання на 2 дні із

збереженням середньої заробітної плати, грошову компенсацію за обід 56 грн. Кадровий донор  отримує ще й грошову компенсацію за здану кров. Один літр крові коштує 160 грн. Інтервал між кроводачами 8 тижнів.

            Закликаємо  жителів міста та району долучитися до участі в здачі крові для тих хто її потребує.

            Кам'янець-Подільська міська станція переливання крові приймає всіх бажаючих здати кров  щоденно крім суботи та неділі, святкових днів  з 9-00 до 12-00 за адресою вул. Тімірязєва 116. При собі обов'язково мати паспорт.

            Ще раз щиро вітає всіх донорів – ветеранів та тих, що здають кров сьогодні із Всесвітнім Днем донора. Бажаємо, щоб усім таланило в праці та навчанні, бажаємо козацького здоров'я, та довголіття, мирного неба над головою. З повагою та вдячністю до всіх Вас колектив станції переливання крові.

   

Головний лікар, к.мед.н.                                                              В.В.Грубляк

 Завідуюча ВКДК                                                                            А.М.Хорсєва

 

 

2ogoloshenya