Реабілітаційний центр “Парк хижаків “Арден”, що на Хмельниччині, звинувачують у незаконному розведенні тварин

На Хмельниччині, на території Національного природного парку “Подільські Товтри”, уже декілька років функціонує “Парк хижаків “Арден”.

Це найбільший в Україні реабілітаційний центр для диких тварин загальною площею 32 гектари. Його створили для збереження популяцій тварин, порятунку з неволі та адаптації їх до подальшого життя в дикій природі, популяризації основних видів хижаків, що населяють ліси України, розвитку екоосвіти та екотуризму.

Нещодавно “Парк хижаків “Арден” опинився в епіцентрі екологічного скандалу.

25 квітня за дорученням Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України працівники Національний природний парк "Подільські Товтри"  здійснили виїзд на територію реабілітаційного центру "Парк хижаків "Арден" для перевірки дотримання Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах.

Після огляду території комісія з’ясувала, що ведмедиця з трьома новонародженими ведмежатами вперше вийшла з берлоги 25 квітня, а розведення тварин – недопустимий факт для реабілітаційних центрів.

Під контролем працівників нацпарку ведмедицю Мотрю та ведмежат залишено в окремому вольєрі за номером 5А.

« Представники ГС "Нове життя" пояснюють цей інцидент тим, що тварини були евакуйовані з Харкова під час проведення там бойових дій. На момент отримання звірів інформації щодо вагітності ведмедиці Мотрі не було», - зауважили у НПП.

Адміністрацією НПП "Подільські Товтри" рекомендовано суб'єкту господарювання забезпечити розподілення дорослих особин різної статі по окремих вольєрах (в тому числі інших хижих тварин, що утримуються в центрі); за належних умов запланувати і провести кастрацію тварин, відповідно до Порядку утримання та розведення диких тварин. А також підготувати належні умови для розподілу особин ведмедів гімалайських, які теж можуть народити цієї весни (також прибули з Харкова).

Нагадаємо, у квітні минулого року “Парк хижаків “Арден” долучився до порятунку тварин із харківського “Фельдман Екопарк”, який знищили обстрілами російські окупанти. Тоді в реабілітаційний центр на Хмельниччині евакуювали 4-х ведмедів.

2ogoloshenya