На Кам'янеччині за добу до  поліції надійшло п'ять повідомлень про шахрайства

Загалом, внаслідок дій шахраїв, потерпілі втратили близько 115 тисяч гривень.

Про це повідомляють у поліції.

Так, 18-річна дівчина розмістила на торговельному інтернет-майданчику оголошення про продаж сукні. До неї в месенджері написала начебто бажаюча купити сукню. Вона прислала потерпілій посилання, нібито для підтвердження отримання коштів, а в результаті в потерпілої з рахунку зникли 3360 гривень.

Щоб не втрапити в таку халепу, ніколи не переходьте за сумнівними посиланнями в інтернеті та не спілкуйтесь з вашими клієнтами в приватних месенджерах.

Також вчора на одній із АЗС чоловік заправив автівку до повного баку та поїхав.  Так, зловмисник обдурив заправника, щоб не  платити за пальне, чим завдав шкоди на суму 330 гривень. Наразі вживаються заходи щодо встановлення особи зловмисника.

Ще  одна кам'янчанка втратила  8345 гривень, передплативши покупку наперед. Вона знайшла оголошення в одному з месенджерів, домовилась з продавцем та перерахувала кошти за товар, який її цікавив, наперед. Звісно, що покупка їй так і не прийшла.

Нагадуємо, що убезпечити себе під час покупок в інтернеті можна лише, купуючи з післяплатою. Адже ваші кошти - це гарантія, що товар таки відправлять.

Ще одне шахрайство скоєне за схемою "ваш родич у біді". До 94-річного дідуся зателефонували зловмисники, представились працівниками поліції та повідомили, що його син когось побив. Для нібито вирішення проблеми пенсіонер перерахував через відділення пошти 10 тисяч гривень на рахунок шахраїв.

Принагідно просимо громадян пояснювати своїм родичам та близьким старшого віку, щоб у разі чого перетелефоновували до вас та з'ясовували ситуацію. Або ж одразу телефонували до поліції та повідомляли про спробу шахрайства. В жодному разі не варто перераховувати кошти на невідомі рахунки та не спілкуватись телефоном з незнайомцями.

Також на гачок шахраї потрапив і житель смт. Нова Ушиця. До заявника зателефонував незнайомець, представившись представником мобільного оператора. Під приводом нібито  переведення телефону на нову резервну вишку та лінію зв'язку, зловмисник запитав у потерпілого СМС-код, який прийшов на його телефон. Чоловік назвав код, після чого з його банківського рахунку зникли 103 004 гривень.

У поліції нагадують: Щоб уникнути такої неприємності, ніколи не називайте нікому СМС-коди, які приходять на ваш телефон. В даному випадку, це підтвердження переведення коштів з вашого рахунку на рахунок шахраїв.

За кожним з фактів шахрайських дій поліцейські відкрили кримінальне провадження та встановлюють обставини. Тим не менш, наполегливо радимо громадянам не довіряти стороннім особам та бути обережними під час покупок та спілкування в Інтернеті. Бережіть себе та свої кошти .

2ogoloshenya