Лікарі Камʼянець-Подільської райлікарні підозрюються в організації схеми оформлення фіктивних історій хвороби і отримання групи інвалідності для зняття з військового обліку. Їхніми «послугами» користувались бажаючі уникнути мобілізації і поїхати закордон.

Зафіксовано понад 100 фактів отримання хабарів на суму понад 300 тис доларів США. Про це повідомив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Андрій Рубель.

«Працював посередник, який підшукував потенційних клієнтів. Бачачи попит, медики регулярно підвищували ціни. Так, довідка про інвалідність за місяць «виросла в ціні» з 3 тисяч доларів до 4 тисяч. За 3 тисячі можна було зробити лише 3 групу інвалідності і лише строком на 3 роки. Ціни для 2 групи починались від 4 тисяч доларів США.

Перетинати кордон можна, лише за наявності 2 групи інвалідності, і цим вони керувалися, піднімаючи таксу.

Підпис у фіктивній довідці коштував 200-300 доларів США і те, лише для жінок. Чоловікам значно дорожче»,- повідомив Андрій Рубель.

В схемі, яка була організована головою лікарської комісії, були задіяні керівництво лікарні, анестезіолог, онколог, хірург, дерматолог, ортопед-терапевт, медсестра і шість довірених осіб. Суми хабарів коливались від 2000 до 10 000 доларів США.

20 квітня правоохоронці викрили голову лікарської комісії, медсестру і одного з довірених осіб одразу після отримання чергової суми - 4600 доларів США, які вони вже встигли розділити між собою. За результатами проведених обшуків в службових кабінетах, за місцем проживання фігурантів і в їхніх автомобілях було вилучено кошти в національній та іноземній валюті на суму понад 7 млн грн.

2ogoloshenya