В архіві Хмельницького знайшли унікальні документи Миколи Леонтовича (ФОТО)

У Державному архіві Хмельницької області розповіли про унікальні документи, які стосуються життя та навчання у Кам'янці-Подільському відомого композитора, автора всесвітньо відомого "Щедрика" Миколи Леонтовича.

Новорічно-різдвяний хіт «Щедрик» — всесвітньо відомий твір українського композитора Миколи Леонтовича. Він був створений митцем на початку XX століття. Цей твір став символом Різдва у багатьох країнах світу. А сам Микола Леонтович завдяки йому прославився на весь світ.

Життя та творчість Леонтовича тісно пов’язане з Хмельниччиною, зокрема з Кам'янцем-Подільським.  У 1892 році майбутній композитор вступив до Подільської духовної семінарії в Кам'янці-Подільському. Тут вивчав теорію музики та хоровий спів, опанував скрипку, фортепіано, деякі духові інструменти, почав обробляти народні мелодії.

Нещодавно інформацію про славетного українця виявлено у фондах Державного архіву Хмельницької області. Науковцями виявлено копії двох свідоцтв про закінчення Миколою Леонтовичем Подільської духовної семінарії. Одне свідоцтво виписане з помилкою у прізвищі, а інше із роками навчання в семінарії.

 леонтович свідоцтво

фото: Державний архів Хмельницької області

леонтович свідоцтво 2

леонтович свідоцтво 3

леонтович свідоцтво 4

Виявлені документи доповнять біографічну інформацію про всесвітньо відомого українця, додають у Держархіві.

Нагадаємо:  У Кам’янці-Подільському створили екскурсійний маршрут "Щедрика"

Саме сюди, до Кам’янця-Подільского евакуювали Українську республіканську капелу Олександра Кошиці зі столиці. Адже тоді до Києва підступали більшовики. Та не всі хористи змогли виїхати, тож остаточно капелу сформували вже на Хмельниччині. В підготовці до світового турне капела саме в Кам’янці розучувала знаменитий трвір Миколи Леонтовича. Репетиції відбувалися в університеті.

2ogoloshenya