На які ліки з 1 квітня мешканцям Кам'янеччини потрібен рецепт

З 1 квітня електронний рецепт стане обов'язковим для отримання всіх рецептурних ліків, які включені до Державного реєстру лікарських засобів.

А це близько 60% зареєстрованих лікарських засобів (в т.ч. "Корвалол", "Німесил" тощо).

Виписати "е-рецепт" зможе ваш сімейний лікар чи лікар державної, комунальної чи приватної клініки. На пільгові препарати, що відпускаються за кошти місцевих бюджетів чи інших програм, як і раніше, продовжуватиме діяти паперовий рецепт.

До рецептурних препаратів, акцентують у МОЗ, належать:

  • антибіотики;
  • протисудомні;
  • гормональні (у тому числі й протизаплідні, навіть екстрені);
  • для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні;
  • деякі вітаміни;
  • кроворозріджувальні;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі знеболювальні, жарознижувальні, антигістамінні та протизастудні.

 

Що з 1 квітня буде за е-рецептом, а що без

  • знеболювальні та жарознижувальні

«Німесил» та його аналоги – тільки за е-рецептом, зазначила фармацевтка.«Но-шпу», спазмалгон та анальгін без рецепта можна придбати тільки в упаковці на 10 таблеток, на 100 таблеток або в ампулах – уже з рецептом.

Усі знеболювальні на основі парацетамолу та ібупрофену й далі продаватимуть без рецепта.

  • ліки проти кашлю

Більшість популярних сиропів і таблеток від кашлю й далі будуть у вільному доступі: мукалтин, ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща тощо.

За рецептом – усі кодеїновмісні препарати, а також ліки на основі сальбутамолу (переважно використовують для інгаляцій).

Більшість препаратів для інгаляцій також потрібно купувати за рецептом, зокрема популярний беродуал.

  • гормональні препарати

Усі гормональні препарати відпускатимуть за рецептом, зокрема гормональні контрацептиви. Навіть «екстрений» протизаплідний засіб постинор, який є найефективнішим у першу добу після незахищеного статевого акту.

За е-рецептом продаватимуть і тироксин (L-тироксин або еутирокс).

Рецепт буде потрібен навіть на деякі мазі та креми, які містять гормони, зокрема на момедерм. Водночас феністил усе ще буде у вільному доступі.

  • антигістамінні (протиалергічні)

Більшість популярних протиалергічних препаратів залишається у вільному доступі: діазолін, лоратадин, супрастин. Проте супрастин в ампулах – лише за рецептом.

Дексаметазон також можна буде придбати лише за рецептом, оскільки це гормональний препарат.

  • ліки проти гіпертонії і серцево-судинних захворювань

Усі популярні засоби для зниження тиску, наприклад, каптоприл, каптопрес, бісопролол – лише за рецептом. Він також знадобиться і для фуросеміду і діакарбу.

Краплі корвалол і валокордин без рецепта можна придбати лише у маленьких флакончиках, на баночки по 50 мл уже треба рецепт. Без рецепта можна придбати лише маленький флакончик мурашиного спирту, на 100 г треба рецепт.

Люди, які мають проблеми із серцем, часто щодня вживають засоби для розрідження крові. Але тепер їх також можна буде купувати лише малими упаковками. Магнікор або кардіомагніл на 100 таблеток – лише за рецептом.

Як отримати е-рецепт

Аби отримати електронний рецепт на ліки, треба звернутися до сімейного лікаря (не обов’язково мати з ним декларацію). Виписати електронний рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей у державних та приватних клініках, навіть лікарі-ФОПи.

Коли лікар робить призначення, формує електронний рецепт. У ньому вказує не конкретний препарат, а активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з приймання ліків.

Рецепт лікар надсилає пацієнтові на телефон. Пацієнту приходить смс-код. Саме з цим кодом він і має йти в аптеку.

Вказаний код треба назвати фармацевтові в аптеці. Використати його можна лише раз.

До кінця воєнного стану лікар може також виписати рецепт на бланку, або видрукувати дані з кодом електронного рецепта.

2ogoloshenya