Звільніть церкву: депутати Кам'янець-Подільської міської ради закликають міського голову припинити договори користування з УПЦ (МП)

Депутат Кам'янець-Подільської міської ради Василь Кобильник на своїй сторінці у Фейсбуці  опублікував звернення до міського голови Михайла Посітка, в якому народні обранці просять включити до порядку денного сесії міськради питання щодо припинення договорів оренди чи користування з релігійними організаціями, які не виконують вимог законів України.

Йдеться передусім про осередки Української православної церкви московського патріархату.

звернення церкви

" Численні факти, включаючи матеріали кримінальних проваджень, свідчать, що структури рпц в Україні використовуватися російськими спецслужбами для розвідувальної діяльності та рекрутування агентів в Україні, - йдеться у дописі Василя Кобильника - ЗМІ та соціальні мережі повідомляють про сотні випадків сприяння державі-агресору представників УПЦ (мп). Через своїх ієрархів ця церква послідовно озвучує кремлівські наративи, готує ґрунт для духовної і військової окупації".

Депутати впевнені, що відновлення законності та правопорядку у сфері регулювання діяльності релігійних організацій шляхом розірвання договорів оренди та/або користування на будівлі, що перебувають у державній та комунальній власності, з осередками церкви держави-окупанта матиме позитивний вплив на суспільство в цілому.

Додамо, що на Кам'янеччині УПЦ МП безоплатно користується пам’ятками національного значення.

Йдеться про дві церкви у Старому місті Кам'янця-Подільського: Свято-Миколаївську та Хрестовоздвиженську. Згадані храми перебувають в безоплатному користуванні громад Української православної церкви Московського патріархату.

церква

Хрестовоздвиженська дерев’яна церква, що розташована під стінами фортеці в Кам’янці-Подільському, датується другою половиною XVIII століття.

церква 2

Свято-Миколаївська церква в Старому Місті збудована в XIV столітті, теперішнє приміщення, що збереглось до наших часів – вівтарна частина великого храму, дзвіниця окремо добудована у XVIII столітті.

Обидва храми є пам’ятками національного значення. У 1991 році розпорядженням Хмельницького обласного виконкому храми передані в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату, з якою до цього часу укладали договори.

В жовтні 2022 року в релігійних громадах завершився термін додаткових угод безоплатного користування. Для того, щоб релігійна організація могла, відповідно до чинного законодавства, взяти церкву в оренду, вона має спочатку здати приміщення для оцінки майна та визначення суми орендної плати.

Згідно з процедурою, зараз релігійні громади мають звільнити приміщення. Але, як настоятелі храмів розповіли журналістам "Суспільного" , поки покидати приміщення церков не збираються.

Настоятель Хрестовоздвиженської церкви, отець Тарасій Тимків говорить, роз’яснень стосовно того, чому релігійна громада має здати приміщення, йому не надали.

“Про те, що в нас закінчена угода, ми знали. Про те, що має бути продовження угоди – нас повідомляли. Але в кінцевому результаті нас поставили до відома, що ми змушені підписати акт прийняття-передання і віддати храм назад в музей. Я повідомив про це спільноту, вона зібралась, була зустріч з Фенцуром, з представниками НІАЗ. Вони пояснювали громаді, що така процедура необхідна. Парафіяни запитували: як же так? Для підписання договорів, які вже з 1991 року (тоді було підписано шість договорів), ніколи ніхто не забирав з храму ні ікони, ні богослужбову літературу”, — розповідає отець Тарасій Тимків.

Зараз, під час Великого посту, говорить священник, покинути храм і знайти приміщення для щотижневих богослужінь, ні він, ні парафіяни не готові. Але орендну плату за користування храмом платити погоджуються.

“Якщо державі немає звідки брати гроші – звичайно ми готові платити. Тому що спільнота любить храм і для неї він цінний. Не тільки, як споруда. Але й місце, де відбуваються богослужіння”, — пояснює настоятель Хрестовоздвиженської церкви.

Отець Тарасій показує лист про судовий позов від Національного історико-архітектурного заповідника “Кам’янець” на примусове звільнення приміщення. Настоятель Свято-Миколаївської церкви, отець Олексій Вересюк телефоном розповів, що отримав такий же лист, але коментувати ситуацію до рішення суду не буде.

2ogoloshenya