Колись, у нашому Кам'янці-Подільському, в Старому місті, стояв величний костел Діви Марії і Святого Йосипа монастиря Босих кармелітів. У другій половині 19 ст. його переобладнали у православний собор. У статті описана історія цієї перебудови.

Вигляд костелу зі сходу до 1864 року. В 1864 році почалось будівництво Новопланівського мосту, якого на знімку ще немає.

Костел в цей ж період з північного-заходу

Існує стаття Ольги Пламеницької, де також описана реконструкція.
"Будівельні роботи по переобладнанню костелу почались в 1867 році під керівництвом губернського епархіального архітектора Дмитра Освальда. Спочатку були змінені шоломовидні закінчення костельних башт, які отримали цибулеві форми, а замість овальних фронтонів над східним і західним фасадами встановлено парапети. Перед 1876 роком вже були знижені бокові башти.
Який вигляд мав собор перед освяченням в 1876 році, достеменно невідомо. Іконографічні джерела інформують нас про наступні трансформації костелу – пониження башт і підвищення бокових нефів, надбудова башт, а також зведення над центральним нефом масивного фальшивого купола, в результаті чого костел змінив планувально-просторову структуру і був позбавлений розповсюджених у другій половині 19 ст. рис еклектики з поєднанням форм європейського і московського бароко. Над апсидою була зведена глава з барочним шоломоподібним завершенням."

Тут сказано, що у башт костелу замінили закінчення, знизили їх, повісили нефи, надбудували башти, звели купол. В загальному, порядок будівництва не зовсім зрозумілий.


В книзі "Сакральна архітектура Кам'янця на Поділлі", О. Пламеницька пише:
 "Закриття монастиря кармелітів планувалось ще в 1858 році, але монастир проіснував ще 8 років до остаточного закриття в 1867 році. В кармелітському костелі було вирішено розмістити православний собор Ікони Казанської Божої матері. Роботи по переобладнанню продовжувались довгий час. Було перенесено з заходу на схід алтар і надбудовано другий ярус над боковими нефами. 30 серпня 1878 року єпископ Веніамін освятив собор, який став найбільш величним з православних храм Кам'янця-Подільського. Собор проіснував до того, як в новій частині міста в 1898 році було побудовано новий великий храм на честі імені Олександра Невського.

Після цього, на початку 20 століття, Казанський собор зазнав чергової реконструкції. Над центральним нефом було збудовано купол, а також зняли барочні закінчення і замінили їх більш низькими дахами, декорованими в стилі московської архітектури. Три етапи архітектурної трансформації колишнього костелу, які відбувалися з 1867 року до першого десятиріччя 20 століття, можна відстежити по фото панорам міста".


Фрагменти з книги Е. Сіцінського "Місто Кам'янець-Подільський. Історичний опис." 1895 рік

Подивимось, що у нас на фото:


Першочерговий вигляд башт костелу до початку реконструкції в 1867 році.

Після того, після 1867 року, починається реконструкція. Будівельники змінили форму закінчень башт.

Фрагмент було взято з фото Августа Енгеля, датованою на сайті польської Biblioteka Narodowa  "біля 1865 року", але цілком очевидно, що на знімку вже більш пізній період – башти вже почали перебудовувати. В додаток А. Енгель відкрив своє фотоательє лише в 1870 році.

Костел стоїть без башт і купол ще не побудовано.
 Ось тут найбільш незрозумілий момент у реконструкції костелу – для чого повністю зносили башти і яким чином на більш пізньому знімку в колишній архітектурі з трикутними карнізами?

Фотографія Михайла Грейма датована 1876 роком, але цілком очевидно, що це не дата зйомки, а дата надходження знімку в колекцію Антропологічної комісії Польської академії наук.

На цьому знімку башти вже надбудовані з новими маківками і ведеться будівництво купола. Башти поки не понижали. Карнізи фронтів башт мають трикутну форму, як було до цього. Знімок періоду 1874-75 рр, тому що Новий міст уже побудовано (1874 р), але на місці готелю Бель-вю (1875) поки ще стара будівля.

Ймовірно, що після зведення купола, старі католицькі башти виявилися вищими і їх прийшлось перебудовувати і зменшувати по висоті.
Башти зменшили, звели нові куполи. Карнізи фронтів башт зробили напівкруглими.

В західній частині даху побудували невелику башту з шоломоподібним маленьким куполом.

Трансформація башт костелу з 1867 по 1895 (?) рік.

На фотознімках ми можемо розглянути деякі етапи перебудови собору.

Костел до 1967 року. Автор фото Юзеф Кордиш.

Тут на будівлі немає башт і куполу. Видно лише маленьку західну башту (сигнатурку). Автор фото Михайло Грейм.

На цьому фото видно оновлену башту з напівкруглим фронтом і купол в лісах. Автор фото Михайло Грейм.

Згодом, Казанський собор набув ось такого вигляду.

Судячи з обзору всіх цих фотознімків, очевидно, що роботи по перебудові собору були завершені до 1894-95 року.

Будинок школи кармелітів

Наприкінці 1920-х років планувалось влаштувати в ньому будинок культури з кінозалом, але в середині 1930-х будівля була зруйнована більшовиками. З тих пір Гімназійна площа перед будинком Першої російської гімназії (тепер історичного факультету КПНУ) розширилась майже вдвоє і перетворилася на сквер.

В 2005-2008 роках ініціативна група студентів та викладачів історичного факультету КПНУ, не маючи відповідно оформленого дозволу на проведення археологічних досліджень, виконала майже повну розчистку фундаментів Кармелітського костелу на всій площі (25х36 м) на глибину до 4 м. В результаті розчистки, яка тривала більше 3-х років, на жаль, без належної наукової фіксації і звітності, була розкрита підземна частина костелу з криптами і численними погребальними нішами.

Зараз майданчик знаходиться під відкритим небом, заростає травою, розкриті фрагменти фундаменту розвалюються.

Джерело

Переклад: Вечірній Кам'янець 

2ogoloshenya