За прикладом Луцька: У Кам’янці-Подільського планують запровадити електронні квитки у громадському транспорті

Займатиметься запровадженням е-квитків компанія «Сіті Кард Сістем». Напередодні до міста з робочим візитом завітали представники компанії і зокрема її керівник Садик Мустафа Яхші.

Присутнім депутатам та кам’янчанам він презентував проєкт запровадження системи безготівкового розрахунку у громадському транспорті і розповів про можливість поповнити наш комунальний автопарк, повідомили у міській раді.

Як запевнили у мера, запровадження безконтактної оплати у маршрутках має одні плюси:

- завдяки "єдиному квитку" більше не треба передавати за проїзд

- водій не відволікається під час руху – пасажиру достатньо піднести картку до валідатора і все – дорогу оплачено

- у спеціальному додатку або через вебпортал пасажири можуть переглянути зупинки, визначні місця (що цікаво було б туристам), поповнити картку. Тобто спланувати свій маршрут, дізнатися, скільки поїздок вже використано та уточнити свій баланс

- оплата за проїзд в автобусах і маршрутках стає простішою та прозорішою.

До того ж ця компанія впроваджувала електронну систему оплати за проїзд у місті Луцьк в 2019 році.

І як інформують у міськраді « Подібний проект успішно реалізований в Луцьку. Компанія «Сіті Кард Сістем», яка інвестує в проєкт, отримує відсоток прибутку від вартості квитка. У тому ж Луцьку ціна на комунальний транспорт залишилася на рівні 7 грн»

Як насправді реалізовують проєкт із запровадження електронних квитків у Луцьку

У Луцьку запровадження безготівкової оплати за проїзд у громадському транспорті розпочалося із невдоволення перевізників. Міська влада надіслала їм попередження про розірвання договорів.

За інформацією журналістів Волинь.Post листи про розірвання договорів отримали майже всі перевізники. Тоді міська влада активно «переводила стрілки» на перевізників, мовляв це саме вони саботують впровадження системи електронної оплати.

Чому перевізники були проти?

У зв’язку з вимогою міської влади щодо підписання додаткових угод і встановлення валідаторів (пристрій для безготівкового розрахунку) – за тиждень-другий перевізники просто почали б працювати у збиток. А відповідно – збанкрутують і будуть вимушені закрити підприємства.

Адже, відсоток прибутку від вартості квитка отримує компанія, а тариф в 6 грн ( який був в Луцьку в 2019 році) не покриє навіть заробітню плату водіям. Якщо врахувати те, що з кожного оплаченого квитка перевізник має заплатити 10% оператору ( «Сіті Кард Сістем»), то з 1 автобусу, який працює в постійному режимі на маршруті, перевізник має сплатити в місяць приблизно 10-11 тисяч гривень.

За тодішніми підрахунками керівництва «Луцьке АТП-10701» їм щомісяця треба сплачувати підприємству «Сіті Кард» близько 300 тисяч гривень. А це у рік – 3,6 млн.грн.

В результаті перевізники не всі погодились використовувати безготівкову оплату та навіть вимагали підняти плату за проїзд до 9, 5 грн. Лише у такому випадку, коментували Волинь.Post перевізники, вони зможуть працювати в нормальному режимі, курсувати згідно графіку, вийдуть з тіні, погодяться на встановлення валідаторів і справно сплачуватимуть оператору за надання послуг з безготівкової оплати.

Та в мерії Луцька не захотіли іти їм на зустріч і чітко постановили – виключно безготівкова оплата. Не хочете – розриваємо договори.

В результаті в Луцьку все ж таки запрацювала безготівкова оплата, проте не так як би хотілося і водіям і пасажирам.

Готівка при оплаті нікуди не зникла

Через рік, в липні 2020 року, місцевий сайту Гал-інфо розповідав що витіснити готівку з маршруток наразі так і не вдалося.

Журналісти провели експеримент промоніторивши на низці маршрутів, як саме оплачують проїзд лучани.

Якщо у тролейбусах, якими опікується комунальна структура – Луцьке підприємство електротранспорту – майже всі пасажири користуються системою безготівкового розрахунку за проїзд, то у маршрутках готівка нікуди не зникла. Хтось розраховувався електронним квитком, а в інших водії спокійно приймали гроші, не видаючи жодного документу, який свідчив би про оплату проїзду.

Крім цього пасажири вказували на низку незручностей: то відсутність контролерів у маршрутках (в час-пік хтось їде безкоштовно, а хтось платить), то неможливо «пропікати» е-квиток, то гроші з нього кудись зникають…

Кошти із карток зникають

Відсутність контролю – не єдина проблема, про яку говорять лучани. Із моменту запровадження системи електронного квитка відразу почали лунати скарги про «зникнення» грошей з рахунків, пише Гал-інфо.

На сайті «Сітікарду» у розділі питань, що найчастіше виникають у клієнтів, тема таких «глюків» окремо не порушується. Тоді лучанам радили звертатися на гарячу лінію.

Зокрема із нею зіткнувся регіональний координатор «Міжнародного центру батьківства» Володимир Редкач.

е квиток зникають кошти

«Не дуже приємна ситуація, бо їхали сім’єю і за всіх треба сплатити. Хвилин 5 намагався щось змінити в мобільному додатку, але безуспішно. Добре, що в дружини знайшлась картка, ми нею і розрахувалися. Але за найменшого так і не змогли заплатити, бо вже не було на картці коштів... Думаю, що все ж таки, актуальним є продаж одноразового квитка у водіїв для подібних ситуацій. Або «Сітікард» треба доопрацювати систему, адже після допису у Фейсбук, в коментарях мені відписали, що вже не раз лучани мали таку ситуацію», - зауважив Володимир Редкач журналістам Гал-інфо.

 е оплата квитки луцьк

Ціна на проїзд у громадському транспорті зросла

Тепер про питання, яке хвилює пасажирів більше як реалізація безготівкової оплати: чи збільшиться проїзд у громадському транспорті після запровадження електронних квитків.

Наразі дати відповідь на це питання достовірно ми не можемо, адже й процес запровадження е-квитка у Кам’янці-Подільському тільки на етапі обговорення.

У тому ж Луцьку, де «Сіті Кард Сістем» реалізували безготівкову оплату в маршрутках, пластикові картки для проїзду та одноразові квитки подорожчали. У 2021 році проїзд із 6 грн підняли до 8 грн.

У 2022 році вартість проїзду у маршрутках міста становить 14 гривень за дорослого пасажира і 7 гривень – за учня. Проїзд у комунальних тролейбусах зріс з 4 до 6 грн за одну поїздку.

У зв’язку зі зміною вартості проїзду в маршрутках зросла й вартість електронних QR-квитків на дві та три поїздки. Як ідеться у пояснювальній записці до проєкту рішення, згідно з розрахунками ТзОВ «СІТІ КАРД СИСТЕМ», вартість квитка на дві поїздки зросте з 20 до 35 грн, на три поїздки – з 25 до 50 грн.

2ogoloshenya