Василь Мельницький— офіцер, який все своє життя присвятив армії. Науковець, доцент, доктор філософії, почесний громадянин міста Кам'янець-Подільський, депутат Кам'янець-Подільської міської ради трьох скликань. І це ще не повний перелік усіх його напрямків діяльності та кар’єрних здобутків.
Служба у Збройних силах для багатьох чоловіків стала життєвим орієнтиром, за яким, як за компасом, вони прокладали власний шлях. Одним із них є Василь Іванович Мельницький. За його плечима 37 років вислуги та шлях від курсантських до генеральських погонів. 

Пов’язати своє життя з армією Василь Іванович мріяв з дитинства, спочатку бачив себе пілотом, потім моряком, та врешті-решт життя саме визначило його долю. А судилося йому бути не просто пересічним інженером, а новатором та рушієм розвитку інженерних військ.  

Курсантські роки майбутній генерал провів у Кам'янець-Подільському вищому військово-інженерному командному училищі. Службу розпочав у Волгограді, згодом був Грозний, Монголія, Забайкалля. За ці роки Василь Іванович пройшов шлях від командира взводу до начальника інженерних військ армії.

До рідного кам’янецького училища повернувся заступником начальника КПВВІКУ, а згодом став начальником військово-інженерного інституту (ВІІ) при ПДАТА. Саме за  час перебування Мельницького Василя Івановича на керівних посадах місто Кам’янець-Подільський мало змогу поважно іменуватися «колискою» інженерних військ. У Збройних Силах України з усіх ВВНЗ саме на базі ВІІ військова підготовка фахівців інженерних військ була спланована від молодшого спеціаліста до фахівця оперативно-тактичного рівня.  Крім того, за його участю у місті був створений військовий ліцей з посиленою фізичною підготовкою, Центр розмінування, 4 лабораторії науково-дослідного відділу, приєднався понтонний полк.  Це була потужна та унікальна військова структура, котра зростила не одне покоління професійних військовослужбовців для інженерних військ.

Спілкуючись із генералом, відчувається його нестримне та жагуче бажання знову повернути до міста військовий інститут.

«Потрібно повертати факультет, розвивати військову науку», – дає настанову та скеровує вектор діяльності Василь Іванович.

Після звільнення в запас, усі свої знання, вміння та досвід генерал Мельницький направляє у ще одне русло – стає начальником річкового аварійно-рятувального центру МНС. У 2015 Міністерством освіти України генерал-майор Мельницький був запрошений створити першу кафедру військової підготовки Вінницького Національного аграрного університету.

Сьогодні, Василь Іванович не сидить склавши рук, а далі продовжує працювати на благо нашої країни. Він є одним із ініціаторів створення  науково-дослідної лабораторії кафедри військової підготовки  Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, де працює на посаді старшого наукового співробітника.

На запитання, звідки Ви черпаєте енергію та натхнення для подібних кар’єрних звершень, невтомний генерал повідомляє, що головний секрет його успіху це те, що сім’я та держава для нього – це одне і те ж.

– Ніколи не розділяв їх. Потрібно удосконалюватися, саморозвиватися та робити те, що приносить користь країні. Я завжди хотів приносити користь інженерним військам – ділиться життєвим досвідом Василь Іванович.

Саме завдяки таким людям, як генерал-майор Мельницький, для яких ЗСУ стали домівкою, призначенням, покликанням та невід’ємною частиною життя, наша армія розвивається та набуває спроможностей перемогти будь-якого ворога!

Вітаємо Вас з днем народження! Бажаємо міцного здоров'я, довгих років життя та мирного неба!

2ogoloshenya