У День Державності у Кам’янці-Подільському відкрили оновлений стадіон ім. Тонкочеєва. Реконструкція стадіону відбулася вперше за 60 років. Проект реалізовувався в рамках програми Президента України “Велике будівництво”. 

Загальна кошторисна вартість склала 38,975 млн грн. Роботи фінансувалися в основному з держбюджету . Стадіон розрахований на 2587 глядачів. Хоча якби вчасно подали проект  ми мали в більше шести тисяч  місць для глядачів але місцева влада два роки тягнула кота. Оновлено трибуни, адмінбудівлю,  футбольне поле, встановлено синтетичне покриття для  бігових доріжок, облаштовано сектори для стрибків, сектори для метання списа, диска та молота, штовхання ядра.

Після капітального ремонту стадіон уже прийняв перший футбольний матч: грали військові та зірки шоу-бізнесу. Матч хоч і товариський але пройшов в напруженній атмосфері . Коментував хід гри  Олександр Педан в притаманній тільки йому жартівливій манері тому кожен учасник гри відчував  себе другом .В перервах чудова розважальна програма. Свято вдалося.

Перед початком гри, до громади звернувся голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій:

«Перш за все, дякую нашим захисникам за те, що маємо можливість відзначити цю подію. Переконаний, що з відкриттям оновленого стадіону для Кам’янця-Подільського розпочнеться новий переможний відлік».

З відкриттям головного стадіону міста кам’янчан також привітав перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко. Він передав голові ОВА Сергію Гамалію м’яч із підписами гравців національної збірної України з футболу та футболку із назвами міст-Героїв України.

Від кількості медійних осіб розбігалися очі. З керівництва були всі. Люди сумують за зустрічами в невимушеній атмосфері. Війна наклала відбиток на лиця людей.

Ну і далі піде текст для тих хто дочитує до кінця статті.

По-перше глядачі цього першого матчу на оновленому за кошти бюджету центрального  стадіону помітили, що навпроти через футбольне поле відсутні глядацькі трибуни , а гарненькі магазини, фасади яких виходять на проспект Грушевського, а задньою частиною - на стадіон, справляють гнітюче враження, тротуарна частина навколо поля, якою, логічно, мали б гуляти глядачі в перервах між змаганнями відсутні або знищені. Навколо ідеального поля та сертифікованих бігових доріжок благоустрій – відсутній, від слова зовсім. Освітлення стадіону ще гірше, ніж на залізничному вокзалі (хто був –знає).

Багато років наш стадіон був заднім двором оптового ринку та місцем відпочинку людей з низькою соціальною відповідальністю. Нарешті у нашого міста з'явився шанс володіти справжнім стадіоном, а не пасовищем, як було при будь-якій, без виключень, владі. Дуже б хотілося, щоб чиновники міськради виявилися патріотами міста і дали раду подарованому стадіону.

Прийде час передавати стадіон від виконавця робіт, проте постає питання: "КОМУ!?".

Далі по пунктам.

Футбольне поле вимагає утримання силами та розумом кваліфікованими спеціалістами. Це процедура не з дешевих. Лише на полив, який здійснює автоматична система, на місяць йде 15 тисяч л води, і, до речі, при цьому, тиск води в будинках та закладах торгівлі падає до критичних норм. А це не може не викликати нарікань людей.

Стрижка газону на полі, не рідше одного разу на тиждень, спецтехнікою.

Формування, підживлення ігрового поля здійснює агроном.

Відновлення після кожного матчу обов'язкове і буде вимагати коштів.

Безпека усього цього добра має бути на досить високому рівні. Але у нас відсутній навіть паркан.  Умови утримання бігових доріжок та інших секторів для змагань настільки жорсткі, що одразу спадає на думку питання: "Якщо у нас спорт фінансувався завжди по остаточному принципу, то чи зможе наш департамент потягнути цю роботу?". Побачимо.  

А ще є тенісні корти, на які були витрачені шалені кошти, міні футбольне поле. Та багато чого того спортивного, яке може служити людям. А парк, який розташований за стадіоном, був посаджений ще нашими батьками.

Все вимагає вмілих рук і бажання зайнятися цією роботою. Кошти платників податків треба вміти зберегти. Господи, дай нашому місту владу, людей, які стануть для нього справжніми господарями.

Більше фото в нашій публікації на ФБ:



                                                                                                                 

2ogoloshenya