Не втрачає можливості вдосконалюватися та неформально навчатися  активна молодь Кам’янця-Подільського, яка взяла участь в тренінгу «Молодіжний працівник» 11-13 травня.

Реалізація програми «Молодіжний працівник» розпочалася у 2014 році за підтримки програми розвитку ООН України та у співпраці з Міністерством молоді та спорту України й Державним інститутом сімейної та молодіжної політики. Впровадження «Молодіжного працівника» в Україні – це унікальна можливість підвищити професійний рівень представників державних службовців та громадських об’єднань, які працюють з молоддю, що сприятиме збільшенню кількості молоді, яка бере участь у формуванні молодіжної політики, та посилить на загальнодержавному рівні взаємодію державних та молодіжних громадських інституцій щодо соціального становлення молоді.

Унікальність цієї програми:

-    національність

-    доступність

-    міжсекторний та міжгалузевий підхід.

Головною метою заходу було залучення небайдужих людей до молодіжної політики та активізація громади.

1-ий день розпочався зі знайомства та реєстрації учасників. Відразу відчувалася дружелюбність тренерок – Мар’яни Циганин із Івано-Франківська та Катерини Романенко із Запоріжжя, які всі три дні створювали атмосферу довіри та взаємоповаги.  Перед початком кожен учасник заповнив анкету для перевірки власного багажу знань і розуміння того, що потрібно «підтягнути». Оскільки тренінги – це один із видів неформальної освіти, тому й знайомства на них теж неформальні: кожен називав своє ім’я та асоціацію-прикметник на першу букву імені, які потрібно запам’ятати.

 Далі презентація та ознайомлення з молодіжною політикою, дискусії, вправи в групах. Поєднувати відпочинок та навчання допомагали енерджайзери (від слова energize- заряджати енергією і energizer - активізатор, генератор) - ігри, спрямовані на підвищення тонусу учасників, підвищення групової активності і енергії учасників) та кава-брейки. Після цікавих руханок та смачного печива -  створення видань: провладних, чесних, сенсаційних і їхнє ставлення до стану в державі, зокрема до молоді. Не секрет, що висвітлення інформації та подання матеріалів суттєво відрізнялися в залежності «ЗМІ». Ця вправа допомогла дивитися на ситуації під різним кутом зору і вкотре нагадала молоді нашого міста про критичне мислення.

Відвідуючи різні проекти або просто плануючи їх, не всі уявляють складність і «систему» проектотворення. Кам’янчанам вдалося розмежувати та на прикладах побачити етапи створення молодіжних проектів (підготовка, розробка, затвердження та реалізація, оцінка). Наприкінці учасники мали змогу висловити свої емоції та враження від першого дня тренінгу.

2-ий день – активізація молоді, яка складається з 8 сходинок. Перші з яких – маніпуляція, молодь як декорація і символічне залучення навряд чи виправдають очікування від проекту. Для закріплення отриманих знань тренерки організували «роботу в полях». Її суть полягала в соціальному опитуванні молодих людей віком від 14 до 35 років, яким задавалися питання:

  1. Де ви проводите вільний час?
  2. Які є проблеми молоді?
  3. Що ви готові запропонувати для вирішення цих проблем?

Якщо відповіді респондентів на перші 2 питання були досить схожими , то на 3-тє кардинально різнилися – від «нічого не зміниться, проблеми будуть завжди» до пропозицій шляхів усунення певних недоліків та готовності діяти. Звісно, були й такі, на думку якої соцопитування – даремно витрачений час. Після таких «полювань» за думкою молоді, у кожного були змішані емоції. День закінчився прогулянкою Старим містом та екскурсією для тренерок, які були приємно вражені красою маленького історичного міста.

3-ій день – узагальнення почутого та побаченого, підведення підсумків. Майбутні молодіжні працівники обговорювали те, якими мають бути  і якими компетентностями повинні володіти. Потім аналізували власні компетенції і спробували зобразити автопортрети на ватманах. Тренінг завершився ситним  обідом, жвавими розмовами, щирими усмішками і роздумами про спільні проекти. Стрічку новин у соцмережах заполонили фото із тренінгу «Молодіжний працівник» у Кам’янці.

Активна молодь вкотре доводить, що Кам’янець-Подільський має повне право претендувати на звання молодіжної столиці України.

Захід відбувся в рамках програми розвитку молодіжної політики міста Кам’янця-Подільського «Молодь міста».

Олександра Стара - студентка 1 курсу факультету української філології та журналістики

Джерело

2ogoloshenya