У Хмельницькому суд зобовʼязав поліцію відкрити кримінальну справу проти заступника Симчишина та в.о. директора департаменту освіти

Хмельницький міськрайонний суд зобов’язав внести до реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення щодо посадовців Хмельницької міської ради.

Про це пише НГП, посилаючись на матеріали справи.

Із матеріалів справи слідує, що фізичні особи-підприємці звернулися до поліції з заявою про вчинення заступником міського голови м. Хмельницького та в.о. директора Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Заява підприємців про кримінальне правопорушення була зареєстрована у СУ ГУНП у Хмельницької області 04.05.2023, про що свідчить відповідний підпис та штамп представника органу досудового розслідування на примірнику заяви про злочин, долученому до скарги.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України, слідчий, прокурор, невідкладно, але не пізніше 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

До ЄРДР, зокрема, має бути внесено короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела (п.4 ч.5 ст.214 КПК України).

Дані вимоги закону дотримані не були.

Слідча суддя, не вдаючись в оцінку доказів та з`ясування фактичних обставин справи, на даній стадії перевірила, чи дійсно в повідомленні є об`єктивні дані, що свідчать про ознаки злочину та прийшла до висновку, що заява фізичних осіб-підприємців, є заявою про вчинене кримінальне правопорушення, містить виклад обставини, що можуть свідчить про вчинення кримінального правопорушення вказаними у ній суб`єктами, а тому слідчий зобов`язаний був відповідно до частини 1 статті 214 КПК України невідкладно, але не пізніше 24 години після подання, внести відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Тому суд прийняв рішення зобов`язати уповноважену особу СУ ГУНП в Хмельницькій області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за заявою фізичних осіб-підприємців.

2ogoloshenya