У  2022 році  «Хмельницькгаз» спрямував близько 80 мільйонів капіталовкладень у редизайн та модернізацію газових мереж області

на правах реклами

Замінено та збудовано  9 км газопроводів, встановлено  59 шафових газорегулюючих пунктів RGCProduction та близько 7 тис. комбінованих регуляторів тиску Cavagna , замінено 10 тис. лічильників споживачам тощо. Однак, вкрай важлива – вчасна оплата споживачів за отримані послуги з доставки газу.

Окрім того, АТ  «Хмельницькгаз» сплатив понад 288 мільйонів гривень податків. Із них – 278 млн. грн. до державного бюджету та понад 6,5 млн. грн. військового збору.  Крім цього, РГК у 2022 році активно підтримувала Збройні сили України та надавала гуманітарну допомогу. На ці потреби спрямовано близько 181 млн грн, в тому числі «Хмельницькгазом» - 5,5 млн грн.

Оператори ГРМ, які працюють під брендом РГК, спрямували 450 млн. грн. на відновлення розподілу газу на деокупованих та постраждалих внаслідок бойових дій територіях. А АТ «Хмельницькгаз» здійснив модернізацію сотень об’єктів критичної інфраструктури, спрямувавши на ці заходи 80 млн грн.

Наразі загальний рівень розрахунків в області за доставку газу в минулому році  склав 98 %, однак, близько 40 млн. грн недоотримано оператором ГРМ через виїзд  споживачів за кордон  та припинення функціонування окремих підприємств.

Найбільшою статтею витрат операторів ГРМ, що працюють під брендом РГК, у минулому році стала оплата праці - 6,4 млрд грн. Адже з початком війни газорозподільні компанії зберегли всі робочі місця, здійснили релокацію частини працівників з «бойових» регіонів, а також забезпечили збереження заробітної плати та робочих місць мобілізованим працівникам.

Друга за розміром стаття витрат – податки. Так, до державного та місцевих бюджетів у вигляді податків було спрямовано 4,9 млрд грн., що на 14% більше, ніж у довоєнному 2021 році.

Далі – витрати на закупівлю технологічного газу, на розрахунки за який з групою Нафтогаз, ДК «Газ України» та ОГТСУ спрямовано 3,2 млрд грн.

Водночас газорозподільні компанії не отримали 3,8 млрд грн, які НКРЕКП передбачила у тарифах. Недоотримання тарифної виручки пояснюються воєнними діями, вимушеною міграцією українців за кордон та зупинкою промислових підприємств.

«Газорозподільним компаніям, які працюють під брендом РГК, вдалося забезпечити стабільність газорозподільних систем в зоні бойових дій і швидко відновлювати пошкоджені газові мережі після деокупації, – говорить Олексій Тютюнник, генеральний директор Регіональної газової компанії.

Наразі, вкрай важливою є вчасна оплата споживачами послуг за доставку газу, що є інвестицією у безпеку та безперебійний розподіл газу.

«Вчасні розрахунки за доставку газу вкрай важливі в період війни для енергетичної безпеки області,- зауважує Олександр Надольний, комерційний директор АТ «Хмельницькгаз». – Тому дякуємо   споживачам за розуміння, оскільки саме вчасна оплата дозволяє надалі впроваджувати  європейські технології  та модернізувати зношену систему газорозподілу».

Наразі, станом на 1 березня 2023 року населення Хмельниччини заборгувало 28 млн. грн., інші категорії споживачів - близько 24 млн..

Прогнозовано, що в 2023 році ситуація з розрахунками за розподіл газу може погіршитися. На це впливають також величезні руйнування будинків, підприємств та інфраструктури газорозподільних мереж.

2ogoloshenya