На Хмельниччині молодшого сержанта засудили за шахрайство із пожертвами на ЗСУ

Чоловік розмістив у соцмережах повідомлення про начебто збір коштів на тепловізори для потреб військової частини.

Крім того, обманом намагався отримати чималу суму на лікування “поранення”. Як встановив суд, гроші псевдоволонтер витрачав на себе.

Про це йдеться у вироку Старокостянтинівського районного суду від 1 лютого 2023 року, передає Вечірній Кам'янець з посиланням на ХМ-Інсайд.

Встановлено, що місцевий мешканець, молодший сержант однієї з військових частин, перебуваючи у місті Старокостянтинів, діючи з корисливих мотивів задля привласнення коштів, розмістив у березні минулого року в соціальних мережах “Instagram” та “Facebook” графічні оголошення про збір на купівлю тепловізорів для потреб військової частини. Для отримання грошей вказав свої банківські реквізити.

За декілька днів йому пожертвували 12 206 гривень, які він витратив на власні потреби.

Окрім цього доведено, що в квітні військовослужбовець звернувся до свого знайомого із проханням про допомогу в сумі 200 000 гривень для лікування нібито від вогнепального поранення. Навіть надіслав йому фальшиві фотознімки пораненої ноги. Однак той запідозрив обман і не дав грошей.

У серпні псевдоволонтера викрили правоохоронці. Тоді в поліції зазначали, що підозрюють молодика у привласненні більшої суми благодійних внесків, які він нібито програв в інтернет-казино.

По завершенню досудового розслідування 1 лютого між прокурором Хмельницької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону та обвинуваченим укладена угода про визнання винуватості у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 190 (шахрайство) та частиною 2 статті 15, частиною 2 статті 190 КК України (закінчений замах на шахрайство).

Суд цю угоду затвердив, врахувавши й пом’якшуючі обставини. Зокрема те, що обвинувачений молодого віку, є військовослужбовцем ЗСУ, одружений та має на утриманні троє малолітніх дітей, повністю визнав свою вину і щиро розкаявся.

За вироком, молодшого сержанта засуджено до 68 000 гривень штрафу. Також він має сплатити на користь держави 5 148 гривень процесуальних витрат за проведення експертиз.

Втім, вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений в апеляційному порядку.

2ogoloshenya