Спорт та культура не можуть бути поза політикою, - Сергій Гамалій закликав МОК заборонити участь росії та білорусі в Олімпіаді 2024 року

Голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій прєднався до заклику не допустити росію й білорусь до Олімпіади.

Спорт та культура не можуть бути поза політикою, - написав Сергій Гамалій на своїй сторінці у Фейсбук. І якщо керівництво Міжнародного олімпійського комітету (МОК) вважає, що після майже року повномасштабної війни росії проти України, тисяч загиблих захисників та цивільного населення, постійних погроз ядерною зброєю, жахливих нелюдських злочинів, катувань, зґвалтувань, безлічі зруйнованих міст і сіл, знищення критичної інфраструктури нашої країни російські та білоруські спортсмени мають право брати участь у найпрестижніших змаганнях світу, то ми повинні цьому завадити.
Спорт у руках досвідчених кремлівських маніпуляторів – це потужний інструмент пропаганди агресії та терору. Якщо мені не зраджує пам’ять, ми не побачили жодного спортивного руху проти війни з боку російських спортсменів за винятком поодиноких несміливих висловлювань. Натомість шахіст Карякін відкрито підтримує так звану «спецоперацію», фігуристка Валієва не соромиться брати участь у заходах під літерою зет, гонщик Северюхін «зігує» на церемонії нагородження – і це тільки кілька прикладів, які я без зайвих зусиль знайшов у мережі. Виступити росіян та білорусів неможливі навіть під нейтральними білими прапорами!
«Олімпійські принципи та війна фундаментально протилежні одне одному. росія повинна припинити агресію і терор, і лише після цього можна буде говорити про російську участь у контексті олімпійського руху», - прокоментував цю ситуацію наш Президент.

 

До слова, країни Балтії та Республіка Польща теж виступили проти участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх-2024, що відбудуться у Франції. 

Додамо, що Коаліцію, що До заклику не допустити Росію й Білорусь до Олімпіади можуть приєднатись 30-40 країн.

Коаліцію, що вимагатиме недопуску російських і білоруських спортсменів на Олімпійські ігри 2024 року, можуть створити до 10 лютого. До неї увійдуть близько 40 країн, серед яких - США, Великобританія та Канада.

Про це агенції Reuters заявив міністр спорту і туризму Польщі Каміль Бортничук.

Нагадаємо, що після початку повномасштабної російської війни в Україні спортсмени з Росії та Білорусі були відсторонені від багатьох міжнародних змагань. Але минулого тижня Міжнародний олімпійський комітет оголосив, що спортсменам з двох країн, яким заборонено змагатися в Європі, може бути дозволено заробити "слоти" на паризькі Ігри 2024 через азійську кваліфікацію. Пізніше МОК додав, що підтримує санкції, запроваджені проти Росії та Білорусі.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що дозволити Росії брати участь у Паризьких Олімпійських іграх 2024 року буде рівносильним тому, щоб показати, що "терор якось прийнятний".

2ogoloshenya