З перших днів російського вторгнення рятувальники мужньо та героїчно захищають суверенітет і незалежність України під час ліквідації наслідків військової агресії з боку російської федерації.

14 червня Міністр внутрішніх справ України на Михайлівській площі у Києві вручив державні нагороди співробітникам та офіцерам системи МВС України, серед яких троє рятувальників Хмельниччини.

У тому числі орден «За мужність» ІІІ ступеня отримав капітан служби цивільного захисту Віталій Тимощук начальник 19 Державної пожежно-рятувальної частини м. Старокостянтинів, повідомляють у ГУ ДСНС у Хмельницькій області

Віталій народився у Старокостянтинові, Хмельницької області у 1995 році. Маючи брата-військового, про майбутній фах довго не роздумував, бо теж шукав себе у благородній справі. З дитинства любив вогонь та контроль над ним, тому у 2012 році обирав для себе навчання у Вінницькому вищому професійному училищі Львівського Державного університету безпеки життєдіяльності. Після випуску з навчального закладу повернувся до рідного міста та працював рятувальником у 19 Державній пожежно-рятувальній частині міста Старокостянтинова. Потім його кар’єра йшла щаблями догори, молодого фахівця призначили заступником начальника, а з листопада 2021 року – начальником частини.

“24 лютого о 6 годині ранку я прокинувся від потужного вибуху, – пригадує день початку війни Віталій Тимощук. – Думаю: якщо за кілька хвилин мені зателефонує диспетчер, то розпочалася війна. І саме так сталося. Диспетчер повідомила про ракетний обстріл одного з об’єктів міста”.

Згодом, місто зазнавало ще кілька разів ворожих авіаударів. За словами офіцера, немає однакового вогню як і однакових пожеж. Але пожежі після авіаударів ще й небезпечні, бо у спину може «прилетіти» знову. Проте, обов’язок та безпека громадян завжди були на першому місці.

У кінці березня команда Віталія за сигналом «Збір-аварія» виїхала ліквідовувати пожежу від чергового авіаудару ворога. Робота тривала кілька годин. Втомлені, але з нерівного двобою, вийшли переможцями. По прибуттю у розташування частини встигли лише перевести дух, як диспетчер сповістила про влучання ворожої ракети у промисловий об’єкт міста.

«Коли ми виїжджали вдруге, а це вже був вечір, здавалося, що у місті досі сонячний день – так палало, що усе місто бачило. По прибуттю на місце події, встановили: територія загоряння становила понад три тисячі метрів квадратних», – ділиться пережитим Віталій.

За його словами, робота з гасіння пожежі на промисловому об’єкті була надскладна. Майже добу вогонь та піна бороли полум’я. А рятувальники, попри втому та знемогу, впевнено та чітко виконували важливе завдання. І зрештою – все вдалося: локалізували та загасили.

Гасіння пожеж, після влучання ворожих ракет, капітан служби цивільного захисту Віталій Тимощук, не визначає героїчним вчинком. Каже, що виконували щоденну роботу, про небезпеку не замислювалися.

Джерело

2ogoloshenya