На Хмельниччині для пораненого військового провели унікальну операцію

У Хмельницькій міській лікарні провели першу операцію на хребті.

Вперше у Хмельницькій міській лікарні була проведена операція задній металоспондилодез. Про це Суспільному розповів директор медзакладу Валерій Гарбузюк.

11 січня у Донецькій області під час виконання бойового завдання військовослужбовець з Києва Валерій Петренко отримав поранення. 

"Були у бомбосховищі, якраз прилетіла ракета у місті Бахмут. Троє загинуло біля мене, двох врятували. Це те, що я пам’ятаю і бачив. Пам’ятаю, як на мене стінка впала і осколками посікло. А потім, коли мене викопали через 6 годин з-під завала, тоді я зрозумів, що це була ракета, бо мені цієї ракети кусок залишили", - розповідає боєць.

Воїн розповідає, як потрапив до Хмельницької лікарні: "З Бахмута направили у Дружків, там стабілізували. Потім у Новомосковськ, там позашивали. І тепер на повне одужання направили сюди, оскільки в мене травми були дуже важкі, і череп розбитий, і хребет лопнув, а тут спеціалісти є, сказали, що тут будуть лікувати".

Валерія Петренка оперував лікар-нейрохірург Віталій Сміщук з Херсона. У Хмельницькому проживає місяць. За його словами, пораненого військового до Хмельницької міської лікарні доправили тиждень тому.

"Йому виконано СКТ грудного відділу хребта, на якому діагностували два компресійні переломи - 10 та 11 грудних хребців. Оскільки це перелом не стабільний, то було прийняте колегіальне рішення разом з травматологічним відділенням провести пацієнту оперативне втручання, яке називається задній металоспондилодез. Це дасть змогу пацієнту безболісно ходити", - каже Віталій Сміщук.

Переломи у пацієнта, говорить лікар-нейрохірург, діагностували завдяки спіральному комп’ютерному томографу.

"Оперативне лікування тривало 2,5 години. Були задіяні два лікаря-нейрохірурги, оперуючий хірург та асистент, також анестезіолог і рентгенологічна служба, без якої це оперативне лікування не могло бути можливим", розповідає нейрохірург.

Та додає: наразі стан пацієнта середнього ступеню важкості.

"Пацієнт без неврологічної симптоматики, почуває себе добре, має тільки больовий синдром від порізів. Після оперативного лікування ймовірні ускладнення, але вони можуть бути пов’язані тільки з раною. Зазвичай, коли у пацієнтів рана загоюється на 10-14 день, то пацієнти готові на виписку", - каже Віталій Сміщук.

Валерій Петренко розповідає про свої відчуття: "Почувався, ніби білий лебідь, ніби помирав. Зараз такий же стан, але вже йду до одужання. Ходити я міг, але нахилятися мені було дуже важко. Був страшний дискомфорт, нестабільний хребет. Десь неправильно покручуся, одразу ногу защемляло, і ногу тягнув".

У Херсоні, розповідає Віталій Сміщук, подібних операцій виконував по 250 на рік.

За словами директора медзакладу Валерія Гарбузюка, у Хмельницькій міській лікарні таку операцію провели вперше: "В нас ніколи не було нейрохірургічного відділення і таких спеціалістів. Ми набрали молодих і перспективних лікарів, які переселилися до нас з Херсону, і почали проводити нейрохірургічні операції. І одна із таких унікальних операцій була зроблена буквально вчора, вона була проведена нашими молодими спеціалістами на хребті".

2ogoloshenya