В ОВА відбулассь перша зустріч із представниками громадських організацій, створених вихідцями з областей, постраждалих від бойових дій

Зустрівся із ВПО заступник голови ОВА Володимир Юр’єв.

Мета зустрічі: вибудувати ефективну комунікацію з представниками тих регіонів, мешканці яких знайшли прихисток на території Хмельницької області.

Як інформують в ОВА, загалом до розмови долучилися представники 15 об’єднань з Донецької, Запорізької, Харківської, Луганської та Херсонської областей, які активно діють на Хмельниччині та підтримують ВПО, а також представники профільних структурних підрозділів ОВА та координатор партнерського майданчика міжнародної допомоги при ОВА Станіслав Куценко.

Як зазначив Володимир Юр’єв, розпочинаючи діалог, за період війни найбільша кількість вимушених переселенців, які проживали на Хмельниччині, становила 150 тис осіб, а на сьогодні в області їх зареєстровано 93 тисячі. Оскільки із звільненням значної частини Херсонської області до нас щоденно прибувають евакуаційні потяги, то кількість ВПО в області знову почала зростати, що вимагає оперативного реагування на їх потреби, додаткових ресурсів та ефективної взаємодії.

“Ми розуміємо, що існує ціла низка  питань, які потребують нашої уваги. Зараз зима, тому для нас особливо важливо допомогти людям, що прибувають, облаштуватися в області, адже багато хто був вимушений покинути власний дім без необхідних речей, – сказав посадовець. – Ви тісно спілкуєтеся із своїми земляками, вони вам довіряють, тому ви першими дізнаєтеся про нагальні питання, розумієте їх, як кажуть, зсередини. Ми дуже сподіваємося, що детальна комунікація з організаціями ВПО дасть нам можливість координувати свої дії з представниками громад, дозволить почути усі їх проблеми та потреби. Це дасть можливість краще розуміти, який підхід для вирішення питань вимушених переселенців нам буде необхідно обрати як в кожному конкретному випадку, так і на перспективу”.

Далі заступник начальника ОВА представив фахівців, які відповідають за певні напрямки взаємодії з ВПО, а ті в свою чергу розповіли про свої напрацювання задля забезпечення потреб ВПО. Зокрема, увазі присутніх представили інформацію про роботу партнерського майданчика міжнародної допомоги та донорські організації, які він об’єднав, особливості функціонування інтерактивної карти потреб ВПО, досвід роботи колцентру при гуманітарному хабі, а також про діяльність та повноваження робочої групи із забезпечення прав ВПО, яка працює при ОВА.

Кожен з представників запрошених громадських організацій також мав можливість розповісти про ключові напрямки своєї роботи, категорії ВПО, з якими вони працюють, послуги та види допомоги, які можуть надавати, а також основні проблемні питання, які, на їх думку, можна вирішити спільно з ОВА.

Під час зустрічі прозвучали декілька цікавих пропозицій, які можуть допомогти покращити процес надання гуманітарної допомоги ВПО та забезпечити справедливий її розподіл, налагодити ефективне інформування вимушених переселенців, аби допомогти їм швидше адаптуватися та вирішити питання з документами, оформленням соціальних виплат, пошуком роботи, житла тощо.

Володимир Юр’єв наголосив, що сьогоднішня зустріч має ознайомчий характер, але надалі планується перейти від спілкування до безпосередніх дій, аби кожен із представників громадських утворень від регіонів міг прийти із конкретними запитами, а фахівці ОВА – одразу на них реагувати.

Також він закликав представників регіонів налагодити співпрацю між своїми організаціями за територіальним принципом, аби можна було узагальнювати потреби ВПО з кожної окремої області, адже наразі на Хмельниччині паралельно діють по декілька об’єднань з кожної області, що спричиняє дублювання їх роботи, неефективне використання ресурсів та додаткові труднощі в комунікації з вимушеними переселенцями.

2ogoloshenya