Українська влада розповіла про ситуацію на Хмельницькій АЕС

Голова Хмельницької обласної адміністрації Сергій Гамалій заявив, що розпочалося відновлення роботи Хмельницької атомної електростанції (АЕС).

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

“Відновлюємо нормальну роботу ХАЕС: перший блок виведений на потужність 500 МВт, другий – на мінімально контрольований рівень потужності”, – повідомив Гамалій.

Він уточнив, що у регіоні найскладніша ситуація з електропостачанням. Як стверджує голова адміністрації, на Хмельниччині є 35 відсотків потужності від потреби, тому є можливість «підключити всю» критичну інфраструктуру. Незважаючи на роботу енергетиків, місто Ізяслав та селище міського типу Білогір’я все ще залишаються без електрики.

Раніше енергоблоки ХАЕС було відключено від енергосистеми. Причиною того, що сталося, стали масові атаки по енергетичних об’єктах України, додав Гамалій. За його словами, напруга була відсутня у більшості громад області.

Радіаційний фон на Хмельницькій АЕС не перевищує допустимих норм

25 листопада 2022 року, станом на 8:00, експлуатація основного та допоміжного обладнання на Хмельницькій АЕС відповідає режиму роботи енергоблоків та проводиться згідно з вимогами  регламентів та експлуатаційної документації, обидва енергоблоки ХАЕС працюють в об’єднаній  енергетичній системі (ОЕС) України.

Порушень умов безпечної експлуатації енергоблоків немає. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на ВП ХАЕС та у зоні спостереження не змінювався та перебуває у межах норми.

25 листопада 2022 року радіаційний фон на промисловому майданчику Хмельницької атомної електростанції та у Зоні спостереження не перевищує допустимих норм. Показники знаходяться на рівні, який відповідає нормальній експлуатації енергоблоків та не перевищують природних фонових значень*.

Значення гамма-фону у зоні спостереження Хмельницької АЕС:

Плужне – 0.12 мкЗв/год

Білотин – 0.10 мкЗв/год

Дертка –  0.13 мкЗв/год

Славута – 0.09 мкЗв/год

Комарівка – 0.06 мкЗв/год

Рибгосп – 0.12 мкЗв/год

Полянь – 0.11 мкЗв/год

ЦПК – 0.10 мкЗв/год

Кривин – 0.12 мкЗв/год

Нетішин – 0.11 мкЗв/год

Острог – 0.10 мкЗв/год

2ogoloshenya