У Хмельницькому відбувся перший волонтерський сніданок

З 2014 року волонтерських рух в Україні набув безпрецедентних масштабів та продемонстрував усьому світу, що у важку хвилину українці вміють відкинути усе зайве та об’єднатися заради своєї країни, її незалежності та свободи.

З початком повномасштабної війни український волонтерський рух отримав новий поштовх: зараз наші волонтери роблять просто неймовірні речі у своєму прагненні допомогти нашим військовим та людям, які постраждали від війни. Проте у своїй місії вони стикаються з великою кількістю різних проблем, зокрема і бюрократичних перешкод.

Аби більше дізнатися про те, чим живуть волонтери Хмельниччини, які перепони долають та якої допомоги потребують від влади, з ініціативи начальника ОВА Сергія Гамалія 16 листопада у Хмельницькому влаштували особливий захід – волонтерський сніданок, який об’єднав майже пів сотні представників різних організацій, що пов’язують свою діяльність із волонтерством, інформують в ОВА.

«Ми хочемо із перших уст почути, що вас хвилює, чим ви живете, які проблеми мусите вирішувати, і найголовніше – яким чином ми можемо вам допомогти, – зазначив Сергій Гамалій, розповідаючи про мету сьогоднішнього заходу. – З перших днів війни з багатьма з вас ми знайомі особисто та тісно співпрацюємо. Разом з тим, розуміємо, що є дуже багато волонтерів, які самостійно будують свою діяльність. Знаю, що тут нам вдалося зібрати лише невелику частину з вас, але ми прагнемо об’єднати наші зусилля, налагодити комунікацію та разом працювати заради нашої головної мети: перемоги».

316025045 458633476416599 42563134906151275 n

Як зазначив начальник ОВА, чи не головна проблема у волонтерів – відсутність належної інформації про реальні потреби як бійців, так і вимушених переселенців, та чіткого розуміння специфіки потреб, дублювання запитів на допомогу, відверте шахрайство та інші подібні ситуації, які призводять до неефективної витрати ресурсів, сил і коштів людей, які можна було б спрямувати на корисні справи. Тому, за словами Сергія Гамалія, найперше завдання, яке ставить перед собою обласна військова адміністрація – налагодити зв’язки між самими волонтерами та з органами влади і військовими, допомогти їм обмінюватися знаннями, досвідом та інформацією, координувати свої акції, об’єднувати зусилля та започатковувати нові спільні проєкти.

315952540 458633896416557 2521672158894602679 n

До участі в зустрічі долучилися волонтери, які в своїй діяльності охоплюють надзвичайно широкий спектр напрямків: ІТ-фахівці, юристи, приватні підприємці, науковці, активісти, творчі люди, колишні військові, звичайні домогосподарки. Ці люди доставляють військовим техніку, озброєння, амуніцію, одяг, автівки, обладнання, медичні засоби, плетуть квадратні кілометри сіток, готують сухпайки, енергетичні батончики та домашні смаколики, сушать борщі та виготовляють консерви, допомагають вимушеним переселенцям знайти житло та речі першої необхідності, дбають про діток, які постраждали від війни, надають психологічну допомогу та займаються реабілітацією як цивільних, так і військових, їздять з концертами на передову та організовують збори коштів під час мистецьких акцій.

315966810 1338079426763863 2045292161272151090 n

фото: Активна Громада Кам'янець-Подільський

Під час заходу волонтери мали можливість розповісти про свою діяльність та досягнуті результати, поділитися ідеями, які вони прагнуть реалізувати та для яких шукають однодумців, а також розповісти про ті проблеми, які, на їх думку, потребують вирішення з боку влади.

Варто зазначити, що багато хто з присутніх дуже схвально відгукнувся про ідею створення комунікаційного майданчика для волонтерів, згадавши розробку ОВА для благодійників, що працюють з ВПО – інтерактивну карту потреб, яку нещодавно презентували громадськості. Який вигляд матиме цей майданчик, поки єдиної думки не дійшли, але були одностайні в одному: він має давати комплексну картину потреб військових і ВПО та можливостей різних благодійників, аби і фінансовий, і людський ресурс використовувався якомога ефективніше, а при потребі – можна було легко знайти контакти людей із спеціальними знаннями для реалізації свої задумів.

В ОВА додали, що перший волонтерський сніданок став початком важливої сторінки в діяльності наших волонтерів та взаємодії їх з обласною владою, тож Сергій Гамалій запевнив, що ця ініціатива матиме своє продовження, адже вже на старті продемонструвала свою актуальність та перспективність.

316100342 458634523083161 4371862604192756880 n

2ogoloshenya