Чиновниця з Хмельниччини відсудила 10 тис грн. за образи у соцмережі.

Кривдник у соцмережі опублікував фото начальниці Летичівського земельного відділу з підписом «ця коротка з земельного відділу рулить всім дерибаном земельки в районі. Падло ще те. Але нічого, на все свій час».

Суд визнав, що ці слова спричинили жінці душевні страждання. Крім грошової компенсації, кривднику довелося щей публічно вибачатися через газету.

Про це йдеться в постанові Летичівського райсуду від 24 жовтня, передає ХМ-інсайд. Позивачка стверджувала, що у червні в місцевій спільноті мережі “Фейсбук”, яка має десяток тисяч учасників, чоловік розповсюдив відносно неї висловлювання такого змісту: “ця коротка, з земельного відділу рулить всім деребаном земельки в районі. Падло ще те. Але нічого, на все свій час”.

За словами чиновниці, вона є публічною особою та дорожить своєю діловою репутацією. Каже, працюючи понад 22 роки в органах місцевого самоврядування, неодноразово нагороджена подяками та почесними грамотами, у конфлікти не вступала. Тож через образливе висловлювання у “Фейсбуці” вона була принижена, адже цю публікацію переглянула велика кількість людей і до неї  почали надходити телефонні дзвінки щодо пояснення ситуації. Тому вважає, що відповідач своїми протиправними діями грубо порушив її честь, гідність, ділову репутацію та завдав моральної шкоди, яку жінка оцінила в 100 000 гривень.

Відповідач у судовому засіданні повністю заперечив позовні вимоги.

Розглянувши матеріали, суд дійшов висновку, що висловлювання на адресу позивачки “ця коротка, з земельного відділу рулить всім деребаном земельки в районі. Падло ще те. Але нічого, на все свій час” є такими, що грубо порушують її честь, гідність, ділову репутацію, оскільки вона є посадовою (публічною) особою органу місцевого самоврядування, має статус чорнобильця та ІІ групу інвалідності довічно.

“Вказаний вислів “падло” однозначно містить в собі образу, такий вислів є образливим висловлюванням, розповсюдження такої інформації є негарним вчинком, спрямованим проти фізичної особи, який викликає почуття гіркоти, душевного болю”, – зауважив суд.

Відтак, суддя задовольнив позов частково, визнавши недійсною та такою, що порушує права посадовиці Летичівської селищної ради. Відповідача зобов’язав спростувати поширену недостовірну інформацію шляхом опублікування в соціальній мережі “Фейсбук” та “Летичівській газеті”. Крім того, стягнув з чоловіка 10 000 гривень моральної шкоди на користь позивачки і 3 473 гривні судового збору.

2ogoloshenya