Сімнадцять колаборантів виявила кіберполіція Хмельницької області

Від початку російського вторгнення кіберполіція області шукає в соцмережах прихильників «руського міра».

Інспектор відділу протидії кіберзлочинам Олексій Перець розповів Суспільному про те, як в соцмережах знаходять прихильників “руського мира”:

«Ми шукаємо тих, які вважають, що Херсон – це Росія, Крим – це Росія. Тих, котрі розказують, як класно, що росіяни прийшли нас рятувати. Від початку війни було встановлено 17 таких осіб, з них 7 – жителі Хмельницької області. Проводяться слідчі розшукові дії: з'ясовуємо, чи це дійсно та людина була. Адже, є часті випадки, коли створюють двійників соціальних сторінок і ніби від їхнього імені пишуть такі речі. Чи інший приклад: хтось втратив доступ до своєї соціальної сторінки, інша особа отримала той доступ, відновила сторінку.  Всі порушники будуть притягуватися до кримінальної відповідальності», – прокоментував Олексій Перець.

Для повідомлення інформації про прихильників «руського міра» працівники кіберполіції Хмельниччини створили спеціальний чат-бот.

«Всі небайдужі громадяни Хмельницької області можуть надсилати інформацію, щодо колабораційної діяльності, щодо псевдоволонтерів й іншу інформацію, яку вони вважають актуальною для кіберполіції», – говорить кіберполіцейський.

Окрім того, кіберполіція України створила чат-бот «Стоп раша», куди можна відправляти інформацію про неправдиві телеграм-канали. Потім адміністрація телеграму їх блокує.

2ogoloshenya