Американська компанія допоможе побудувати 2 нові реактори на Хмельницькій АЕС

Український “Енергоатом” і американський “Westinghouse” розпочинають процес ліцензування заводу AP1000 в Україні.

“Енергоатом” підписав угоду з американською енергетичною компанією “Westinghouse” для будівництва двох нових реакторів на Хмельницькій АЕС.

Про це повідомляють на сайті компанії “Westinghouse”.

Відповідно до контракту американська компанія надасть технічну інформацію щодо станції АР1000 для її оновлення і будівництва двох нових реакторів. Раніше, пишуть американці, між “Westinghouse” та “Енергоатомом” було підписано угоду щодо будівництва установок AP1000 на 5-му та 6-му блоках Хмельницької АЕС, початку процесу ліцензування та подальшого розвитку українських ініціатив щодо чистої енергії.

“Це значні кроки для енергетичної незалежності України. Ми готові надати наші технології та обладнання для заводів AP1000 в Україні та постійно надихаємося непохитною рішучістю та стійкістю наших стратегічних партнерів”, – наголошує президент “Westinghouse” Девід Дархем.

Також 2 червня цього року НАЕК “Енергоатом” та “Westinghouse” підписали три угоди. Завдяки цьому американська компанія поставлятиме ядерне паливо на всі АЕС України та будівництво дев’яти заводів AP1000 по всій країні.

Німецьке видання “Deutsche Welle” зазначає, що реактори “Westinghouse” мають можливість працювати у маневровому режимі, що дозволяє швидко змінювати обсяги виробництва електроенергії в залежності від часу доби. При цьому вони не залежатимуть від російського палива та технологій. Разом з тим, німці побоюються чи не досить ризиковано це буде для України.

Довідка: установка AP1000 — це перевірений реактор покоління III+, який має унікальні повністю пасивні системи безпеки, модульну стандартну конструкцію та найкращі в галузі експлуатаційні характеристики та можливість стежити за навантаженням. Наразі вони успішно працюють в Китаї.

2ogoloshenya