Українців атакують змії: як вберегтися

Нещодавно на Хмельниччині літню жінку вкусила змія і та пролежала три дні в реанімації. Які основні правила поведінки якщо натрапили на змію — розповідаємо далі.

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, станом на 1 липня 2022 року в Україні вже зареєстровали 40 звернень по медичну допомогу, пов’язаною з ураженням зміїною отрутою. Серед постраждалих семеро дітей до 17 років і 18 жінок. Такі дані наводять в поліції.

Нагадаємо, у Ше­пе­тівсь­ко­му районі 67-річну жінку вкусила змія. Пенсіонерка біля свого подвір’я взя­ла хап­ку ско­ше­ної тра­ви. В цей момент плазун хапнув її за руку. По­тер­пі­ла три дні пе­ре­бу­ва­ла у ре­ані­ма­ції, ад­же жит­тя па­ці­єн­тки бу­ло під заг­ро­зою. Потім хво­ра про­дов­жила лі­ку­ван­ня у хі­рур­гічно­му від­ді­лен­ні.

Як вберегтися від змій, не нашкодити тварині і правильно себе поводити коли побачили плазуна розповідають у поліції.

Правила, які допоможуть уберегтися від укусів змій:

  1. Не руками, а ціпком

Натрапити на небезпечних плазунів можна в лісі, парку, в полі чи на сіножаті, а то й на власному подвір’ї. Ці тварини часто ховаються у старих пнях, копицях сіна, під каменями або стовбурами повалених дерев. Саме тому цих предметів краще не торкатися руками, а користуватися ціпком (гілкою).

  1. Перевіряйте

Перед тим, як сісти на траву, камінь чи колоду, пошурхотіть чи постукайте в тому місці палицею. Це відлякає змію. У спеку їхня поведінка може змінюватися, тож убезпечте себе цією простою дією.

  1. Не наближайтеся і не торкайтеся

У більшості випадків змії, які мешкають в Україні, намагаються втекти, щойно помічають людину. Змії не нападають першими, а проявляють агресію лише в разі небезпеки. Буває, що змія стає об’єктом своєрідного полювання з боку людини. Якщо ви побачили змію, відійдіть убік без різких рухів: безпечна відстань — 1,5–2 метри. Не намагайтеся зловити чи вбити змію — саме так і відбувається більшість укусів.

  1. Одягайтеся відповідно

Якщо вирушаєте до місцевості, де потенційно можуть мешкати плазуни, надягайте одяг, що захистить від укусів. Це мають бути довгі штани із цупкої тканини, високі черевики. Штани треба заправити в черевики.

Намагайтеся якомога швидше потрапити до лікарні або медичного пункту, адже тільки лікар може надати необхідну допомогу. Якщо до лікарні далеко, надайте першу домедичну допомогу постраждалому:

  • мінімум рухів та давайте багато води;
  • місце укусу обробіть антисептиком;
  • дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії;
  • прикладіть до рани лід, обмотаний тканиною;
  • у разі транспортування зафіксуйте уражену кінцівку;
  • не висмоктуйте отруту — це може спровокувати алергічну реакцію та набряк верхніх дихальних шляхів;
  • не накладайте джгут;
  • не припікайте рану;
  • не можна вживати алкоголь.

2ogoloshenya