На Хмельниччині замість заявлених газівниками 12 395 грн суд стягнув зі споживача у двісті разів менше

Хмельницький апеляційний суд стягнув зі споживача на користь АТ “Хмельницькгаз” 63 гривні за необлікований об’єм природного газу. При цьому скасував рішення Славутського міськрайонного суду, за яким сума до стягнення становила 12 395 гривень.

Як повідомили в пресслужбі суду, “Хмельницькгаз” заявив, що власник квартири не пустив його представників для демонтажу лічильника газу для проведення періодичної повірки. Відтак комісія газової компанії прийняла рішення про задоволення акту про порушення та затвердила акт-розрахунок вартості необлікованого об’єму природного газу, спожитого відповідачем, який склав 2092, 28 кубометра вартістю 12 973 гривні. Розрахунок провели за пів року з урахуванням усіх його газових приладів і число мешканців (1 особа). Але споживач добровільно цю суму не сплатив, тож підприємство звернулося до Славутського міськрайонного суду з проханням її стягнути.

Місцевий суд стягнув зі споживача на користь АТ вартість необлікованого об’єму природного газу в дещо меншому від заявленого розмірі – 12 395 гривень, пише ХМ-Інсайд.

Чоловік подав апеляційну скаргу, бо вважав несправедливим той факт, що через недопуск до демонтування лічильника йому нарахували заборгованість за граничними об’ємами споживання газу.

“Колегія суддів апеляційного суду зазначає, що за Кодексом газорозподільних систем, якщо споживач відмовив газівникам у доступі до лічильника (а він зобов’язаний надати доступ) й це призвело до порушення строку проведення періодичної повірки лічильника газу та/або його ремонту, або його монтажу після проведення періодичної повірки, визначення об’єму спожитого природного газу здійснюється за граничними об’ємами споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв за період з дня останнього контрольного зняття показань лічильника до дня забезпечення вільного доступу представникам Оператора ГРМ. Якщо термін періодичної повірки лічильника газу пропущено з вини газівників, то об’єм спожитого газу за відповідний період визначається за фактичними даними лічильника, за яким пропущений термін повірки”, – йдеться в інформації ХАС.

Міжповірочний інтервал для лічильників газу становить 2 чи 8 років – залежно від класу. В суді встановлено, що у листопаді 2011 року представники АТ “Хмельницькгаз” замінили у квартирі апелянта старий лічильник на новий і до 16 листопада 2020 року не зверталися до господаря щодо періодичної повірки лічильника.

“Таким чином термін періодичної повірки газового лічильника відповідача був пропущений з вини позивача, тому донарахування необлікованого природного газу за граничними об’ємами споживання з 1 липня 2020 року (останнього зняття показів лічильника працівниками оператора ГРМ) є необґрунтованим”, – уважає ХАС.

За актом розрахунку, який надав чоловік, з 16 листопада 2020 року він спожив лише 12,45 кубометра і вартість необлікованого об’єму природного газу за цей період становить 110 гривень, 47 з яких він вже сплатив. Тож суд стягнув із нього 63 гривні.

2ogoloshenya