Ситуацію в області навколо переходу парафій Української Православної Церкви (МП) до Православної Церкви України обговорили науковці, священники, громадські активісти, представники влади під час “круглого столу” в Хмельницькій міській раді. Йшлося про заборону на законодавчому рівні релігійних організацій і громад, що представляють країну-агресора. Звернення з такою вимогою підтримали учасники зібрання та направлять владі міста, області й держави.

Обговорення відбувалося жваво. Учасники “круглого столу” різко осудили позицію московського патріарха Кирила, який публічно підтримав війну РФ проти України. Науковці ж наголосили, що діяльність парафій, підпорядкованих московському патріархату, викликає соціальну напругу серед вірян, тому має бути заборонена на державному рівні.

Йшлося й про те, що ще в 2018 році Верховна Рада ухвалила закон, яким зобов’язала релігійні організації вказувати у назві належність до об’єднання із керівним центром в РФ. Проте, аби уникнути перейменування, в статуті РПЦ з’явилося положення про самостійність і незалежність УПЦ.

“Чому на сьогодні московська церква не виключила зі свого статуту те, що вона перебуває в єдності з УПЦ? Нехай виключать. Нехай їй дадуть статус самокерованої. Ми повинні йти до того, щоби ми мали одну єдину помісну церкву в Україні”, – наголосив Даниїл Тарнавський, голова Хмельницької міжконфесійної ради капеланів.

Натомість, протоієрей Михайло Козовий запевнив, що в церкві Різдва Пресвятої Богородиці (УПЦ) в Хмельницькому жодного разу не лунали заклики проти України.

“Я за помісну православну церкву в Україні, але це не може бути зроблено за 5 хвилин, це не може бути зроблено насильно, тому що існують канони церкви. Більше 400 священників підписалися під зверненням, щоб осудити Кирила вселенським судом”, – зауважив протоієрей.

Наразі в області завершили реєстрацію до помісної церкви 60 парафій, ще 12 — у процесі. У Хмельницькій міській громаді зі 170 діючих релігійних організацій 43 залишається в канонічній підлеглості московського патріархату.

Тож, зважаючи на ситуацію в країні і регіоні, майже 60 учасників “круглого столу” одноголосно підтримали звернення до влади міста Хмельницький, області та держави, яке зачитав Кузьма Матвіюк, керівник організації “Хмельницьке обласне товариство політичних в`язнів, репресованих та членів їх сімей”. У зверненні йдеться про вимогу законодавчо заборонити релігійні організації і громади, які представляють країну-агресора.

2ogoloshenya