609 чоловіків з Хмельниччини отримали дозволи на виїзд за кордон

Хмельницька обласна військова адміністрація, від початку російсько-української війни, дозволила виїхати за кордон 609 чоловікам.

Метою їхніх поїздок є перевезення гуманітарного вантажу.

Про це Суспільному повідомив начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

Надавати дозвіл на виїзд за кордон може Мінінфраструктури або обласна військова адміністрація.

"Ми дозволяємо виїзд водіям, які перевозять медичний або гуманітарний вантаж. Розроблена спеціальна форма. Заявник подає свої дані та вказує, який вантаж він перевозить і куди його спрямовує. Якщо це не цивільний вантаж, а військовий вантаж, то мають бути гарантійний лист від військової частини, куди цей вантаж має бути доставлений. Ми даємо дозвіл у легковому автомобілі виїжджати одній особі, у мікроавтобусі двом. Про те, якщо люди їдуть за автівками для ЗСУ, ми дозволяємо декільком людям переїхати кордон в одній машині", - розповідає Сергій Гамалій.

Проводиться ретельна перевірка для того, щоб чоловіки не користувалися дозволом у своїх власних цілях.

"Дані волонтерів надсилаємо на перевірку до правоохоронних органів та Служби безпеки України", - говорить начальник ОВА.

Дозвіл надається на пів року, але людина не може перебувати за кордоном понад 30 днів поспіль.

"Кожен раз людина коли повертається, вона повинна везти гуманітарний вантаж. Ми просимо документи, які це підтверджують. У нас були такі випадки коли людина говорила, що може привезти з-за кордону гуманітарний вантаж. Ми пропонували нашого водія, але чоловіки відмовлялися", - каже Сергій Гамалій.

Керівник пресслужби Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Роман Павленко повідомив, що право на виїзд за кордон можна отримати лише за умови реєстрації в інформаційній системі “Шлях”. Нею займається Міністерство інфраструктури. Обов'язковим також є рішення ОВА.

З травня залишати межі України можуть міжнародні перевізники, залізничники та спортсмени.

Крім них мають право на виїзд за кордон:

  • визнані непридатними до військової служби та виключені з військового обліку;
  • чоловіки, які постійно проживають за кордоном;
  • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за кордоном;
  • особи з інвалідністю;
  • чоловіки, які супроводжують осіб з інвалідністю;
  • чоловіки призовного віку, які самостійно виховують неповнолітню дитину та чоловіки, котрі мають на утриманні троє і більше дітей (при наявності закордонного паспорта та відповідних документів).

“Є й інші категорії чоловіків,  виїзд  яким дозволено. Для кожного індивідуального випадку потрібен свій перелік документів,” - підкреслює Роман Павленко.

2ogoloshenya