На Хмельницькій АЕС підписали угоду, яка дозволить Україні повністю відмовитися від російського ядерного палива

Завдяки новій угоді між НАЕК «Енергоатом» та Westinghouse Electric Company жодна українська АЕС у майбутньому не використовуватиме російського ядерного палива, інформують в Енергоатомі.

2 червня на майданчику Хмельницької атомної електростанції президент Енергоатома Петро Котін та керівники американської Westinghouse – президент і головний виконавчий директор Патрік Фрегмен та віцепрезидент і керівний директор Азіз Даг – поставили свої підписи під угодою про постачання ядерного палива для потреби всіх українських атомних електростанцій.

Про це повідомляє Енергоатом.

Згідно з цією угодою багаторічний стратегічний партнер НАЕК – компанія «Вестінгауз» – постачатиме зі свого виробничого майданчика у Вестеросі (Швеція) ядерне паливо (ЯП) як для вже працюючих вітчизняних енергоблоків, так і для тих, які обидві компанії спільно побудують в Україні. Тобто обсяги гарантованого нам ЯП  збільшуються і покриватимуть потреби всіх АЕС нашої держави.

При цьому виробництво компонентів тепловидільних збірок відбуватиметься всередині країни – на базі одного з відокремлених підрозділів Енергоатома, який вже завершує кваліфікацію з виробництва голівок і хвостовиків для палива Westinghouse.

Нагадаємо, від самого початку широкомасштабної військової агресії рф Україна повністю відмовилася від закупівлі російського ядерного палива, на якому поки ще працює половина вітчизняних енергоблоків.

2ogoloshenya