Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Контрабанда у дитячому візку: через Подільську митницю намагалися незаконно перевезти бурштин

На Подільській митниці викрито схему незаконного переміщення бурштину з України до Республіки Молдова.

Державне бюро розслідувань викрило злочинну схему з переміщення бурштину через державний кордон України за участю старшого державного інспектора Подільської митниці Держмитслужби України та громадянина Республіки Молдова.

За попередньою інформацією, іноземець за 45 000 гривень запропонував громадянину перемістити бурштин через державний кордон. Зокрема, він запевнив, що домовився з представниками митних органів та сам перенесе 5 кг. корисних копалин поза митним та прикордонним контролем, а «замовник» зможе отримати його через 15-20 хвилин після переміщення на території Молдови. За словами громадянина Республіки Молдова, половину неправомірної вигоди він мав передати службовій особі за сприяння у здійсненні зазначених неправомірних дій.

Як повідомли у ДБР, іноземець планував перейти кордон пішки із дитиною на руках, а бурштин помістив у дитячий візочок.

20 листопада 2020 року службову особу та іноземця було затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час спроби переміщення бурштину. Під час обшуків у держінспектора було виявлено та вилучено частину неправомірної вигоди, іншу частину – у цивільної особи.

Попередня кваліфікація: перевезення бурштину, законність походження якого не підтверджується відповідними документами та одержання неправомірної вигоди службовою особою, за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 240-1 та ч. 3 ст. 368 КК України).

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі ТУ ДБР у місті Хмельницькому. Оперативний супровід – УСБУ у Вінницькій області. Процесуальне керівництво – Вінницька обласна прокуратура.

2ogoloshenya