Жителі Хмельниччини вважають себе бідними. Тільки 2 % відносять себе до середнього класу

Таку статистику оприлюднило Укправління статистики в Хмельницькій області.

Органами державної статистики було проведено опитування членів домогосподарств, які беруть участь у вибірковому обстеженні умов життя, щодо якості добробуту та рівня достатності їх доходів. Опитування проводилося у січні 2020 року, респондентам було запропоновано визначитися щодо очікувань змін свого матеріального стану протягом поточного року та прогнозу розвитку країни на майбутнє.

Оцінюючи рівень своїх доходів, 59% домогосподарств області повідомили, що протягом останнього року коштів їм було достатньо, але робити заощадження не вдавалося. Постійно відмовляли собі в найнеобхіднішому, крім харчування, 33% домогосподарств, а двом родинам із ста взагалі не вдавалося забезпечити навіть достатнє харчування. Відкладати кошти також могли дозволити собі лише шість родин із ста.

Неспроможність наших краян робити заощадження свідчить про їх малозабезпеченість. Підтвердженням цього є відповіді респондентів на питання щодо визначення їх соціально-економічного статусу в суспільстві. Так, більше половини домогосподарств Хмельниччини вважали себе бідними, та майже половина родин хоча бідною себе не вважала, але до середнього класу віднести себе ще не могла. Тільки дві родини із ста опитаних вважали себе представниками середнього класу. Жоден із опитаних заможними себе не вважав.

Понад 70% домогосподарств Хмельниччини не відчули будь-яких змін свого матеріального стану протягом 2019 року. В кожному п’ятому домогосподарстві добробут погіршився, і лише в дев’яти домогосподарствах із ста відмітили деяке покращення рівня свого життя.

Оцінка домогосподарствами економічних очікувань стосовно перспектив свого матеріального стану у наступні 12 місяців продемонструвала, що більшість краян не сподіваються на будь-які зміни (чотири із п’яти домогосподарств), кожне шосте домогосподарство очікує на подальше погіршення. Водночас у 5% домогосподарств області сподіваються на покращення свого матеріального стану.

Щодо перспектив розвитку економіки України в 2020 році , то більше ніж чверть родин Хмельниччини сподівалися на певне покращення. Майже чверть родин вважали, що рік буде несприятливим, половина опитаних не очікували жодних змін.

Оцінюючи життєві пріоритети переважна більшість респондентів повідомили, що найбільшою цінністю в житті вони вважають здоров’я. На друге місце поставили сім’ю та дітей, на третє – матеріальний добробут, на четверте – впевненість у завтрашньому дні. Робота, кар’єра, освіта, друзі, спілкування щодалі набувають все меншу значимість.

2ogoloshenya