Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Депутати хочуть заборонити діяльність та створення пірамід. За це пропонують запровадити кримінальну відповідальність. Розповідаємо про деталі та пригадуємо піраміди, які діяли чи діють у Хмельницькому.

Робота фінансових пірамід в Україну може потрапити під заборону. А організаторів таких схем будуть притягувати до кримінальної відповідальності. Все це пропонують у законопроєкті, який зареєстрований у парламенті. Документ має назву «Про заборону фінансових пірамід в Україні». Розробили проєкт четверо депутатів, троє — від «Слуги народу», один — від «Голосу». Розповідаємо, що хочуть змінити та нагадуємо про фінансові піраміди, які діяли або діють зараз у Хмельницькому.

Що хочуть змінити депутати?

Проєктом закону пропонується визначити поняття «фінансова піраміда». Згідно з текстом:

«Фінансовою пірамідою є незаконна система забезпечення високого доходу членам (організаторам) структури, незалежно від організаційно-правової форми, форми власності чи реєстрації як суб’єкта господарювання, за рахунок діяльності по залученню коштів та (або) іншого майна фізичних осіб і (або) юридичних осіб, при якій виплата доходу і (або) надання іншої вигоди особам, чиї кошти і (або) інше майно залучені раніше, здійснюються за рахунок залучених коштів та (або) іншого майна інших фізичних осіб і (або) юридичних осіб, з метою набуття або можливості набуття вигоди для себе чи інших осіб за рахунок перерозподілу таких залучених активів.»

Якщо пояснювати простіше, фінансовою пірамідою є система, у якій члени або організатори отримують високий дохід шляхом залучення внесків нових учасників. Внески при цьому розподіляються між учасниками, які вже залучені у систему. Законом пропонується заборонити створення та діяльність фінансових пірамід, рекламу таких схем, пропонування участі у них або залучення активів за допомогою них. Фінансовою пірамідою не вважають діяльність фінансових організацій, яка визначена окремими законами України.

Законопроєктом також пропонується додати до Кримінального кодексу нову статтю — 190-1. Вона складається із чотирьох частин:

  • у першій ідеться про створення та діяльність фінансової піраміди, поширення інформації про неї, пропонування участі у ній або залучення (отримання) коштів та/або іншого майна за допомогою фінансової піраміди. За це хочуть передбачити відповідальність — штраф від 1700 до 3400 гривень або обмеження волі на термін до трьох років
  • у другій передбачається відповідальність за ті ж дії, якщо вони вчинені повторно або групою осіб за попередньою змовою. Покарання може бути значно суворіше — обмеження або позбавлення волі на термін до п’яти років
  • у третій ідеться про ті ж порушення, якщо вони вчинені у великих розмірах (на суму від 4250 до 10 200 гривень) або шляхом використання комп’ютерної техніки або мереж. За це передбачене позбавлення волі на термін від п’яти до восьми років з конфіскацією майна
  • у четвертій йдеться про ті ж порушення, що й у першій, другій та третій частинах, але скоєні в особливо великих розмірах (на суму від 10 200 гривень) або організованою групою. Відповідальність — ув’язнення на термін від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна

У пояснювальній записці до проєкту сказано, що фінансові піраміди переважно маскуються під інвестиційні чи благодійні фонди, бізнес з товаром-пустушкою або просто обіцяють «гроші з повітря». Зазвичай піраміди швидко розвиваються та існують недовго — 1—3 роки. Чимало людей шукає додатковий заробіток та потрапляє у лапи шахраїв та аферистів. При цьому притягнути до відповідальності когось важко, адже прямої заборони пірамід в Україні немає.

Як піраміди діють у Хмельницькому або діяли раніше?

«Helix»

Однією з відомих фінансових пірамід, яка діяла у місті, є «Helix». До її засновників належить хмельничанин Дмитро Нагута. Його та партнерів затримували у Тернополі в 2016 році. Тоді поліція відкрила кримінальне провадження через шахрайство. Як ми писали раніше, компанія позиціонувала себе як інвестиційний фонд, обіцяючи вкладникам надприбутки на рівні 240% річних. Інвестори почали звертатися до правоохоронців та повідомляти про те, що не отримують ні власних вкладів, ні відсотків до них. Або отримують лише частину своїх грошей.

Під час одного із судових засідань прокурор розповідав, що деяким учасникам гроші виплачували за рахунок нових інвесторів. Журналісти vsim.ua тоді спілкувалися з кількома хмельничанами, які вклали гроші в «Helix». Їхні розповіді були різними — комусь вдалося отримати прибуток, хтось «вийшов у нуль», а дехто не повернув нічого.

У Хмельницькому до правоохоронців звернулися щонайменше 18 хмельничан, а сума їхніх збитків становила близько 1,2 мільйона гривень. Розслідування справи призупинили, адже правоохоронці звернулися із запитом у Великобританію, аби співпрацювати у рамках розслідування. Відповідь отримали, про що наприкінці 2019 року повідомило одне з тернопільських видань. Після цього розслідування продовжили.

«B2B Jewelry»

Іншою фірмою, яку вважають фінансовою пірамідою, є «B2B Jewelry». Компанія має мережу ювелірних магазинів — один із таких є і в Хмельницькому. Зареєстрованим учасникам, які купують ювелірні вироби, компанія пропонує кешбек від 104% вартості покупки. Сума покупки має становити не менше 1000 гривень, а гроші повертають протягом року щотижня рівними частинами. Придбати товари можна й онлайн, при цьому переглянути їх можна лише після реєстрації.

На одному із сайтів, присвяченому проєкту, є пояснення, як у фірми з’являється можливість повертати гроші. Йдеться про те, що у вартість товару закладена значна націнка, за рахунок якої згодом і повертають гроші. Крім того, клієнтам пропонують також придбати сертифікати, дохідність нібито сягає до 720% на рік за умови виплати один раз на рік.

У статті пояснюється, що зароблені від продажу товарів гроші йдуть на виробництво нових виробів. Коштовності продають, а отриманий прибуток витрачають на виплати учасникам. При цьому на сайті прямо пишуть, що основною задачею компанії є зростання збуту, а для цього розширюється міжнародна мережа магазинів. І поки зростає мережа, можна очікувати високих відсотків на виплати за сертифікатом. А з наближенням компанії до завершення побудови мережі будуть пропонувати менше бонусів для нових клієнтів.

Тим часом співвласників «B2B Jewelry» підозрюють в ухиленні від сплати податків та у виведенні готівки через фіктивний благодійний фонд. Про це повідомляло вінницьке видання «20 хвилин». До слова, магазини, що працюють під брендом «B2B Jewelry», належать ювелірному заводу «Шарм». Він розташований у місті Ладижин під Вінницею.

Свої магазини «B2B Jewelry» має також в інших країнах. І тамтешні правоохоронці також мають до них претензії. На одному із сайтів проєкту йдеться про «поліцейське свавілля» у Казахстані:

«З магазину в Нур-Султані (столиця Казахстану — прим. авт.) був просто зметений весь асортимент разом з вітринами та готівкою в касі. Паралельно без законних підстав утримувалися офіційні співробітники магазину у відділенні поліції. До них застосовувалися погрози, аби вони написали заяви, які стверджують, що „B2B Jewelry“ не платить та є „фінансовою пірамідою“».

Підсумовуючи написане, можна спрощено пояснити схему роботи фінансової піраміди. Компанія залучає інвесторів, яким обіцяє надприбутки. Їм виплачують гроші за рахунок грошей нових клієнтів. Зрештою потік нових інвесторів та грошей від них зменшується, і платити компанія більше не може. Тому частина вкладників залишається без відсотків та внесених грошей.

Джерело.

2ogoloshenya