Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

За задумом його очільника Андрія КЛАНЦИ (на знімку), він має стати зразком сучасного медичного закладу не тільки для Хмельниччини. Ефективне лікування, потужне устаткування, найфаховіші спеціалісти, комфортні умови для пацієнтів — усе це закладається в основу його діяльності. І хоча сама лише перебудова приміщення розрахована на три роки, значну частину цього шляху вже пройдено.

Загалом розвиток кардіології, особливо кардіохірургії, в області був непростий. І ось уже півтора десятиліття він пов’язаний з ім’ям Андрія Кланци. Свого часу саме він, хірург-початківець, якого підтримали кілька ентузіастів-однодумців, виступив ініціатором створення кардіохірургічного відділення на базі обласної лікарні.

Тоді до цієї ідеї багато хто поставився скептично: цього не може бути, бо просто не може бути. У те, що в обласному центрі зможуть проводити операції на відкритому серці, не хотіли вірити навіть досвідчені лікарі. Але це сталося. Відтоді лікування у відділенні отримали десятки тисяч пацієнтів. Багатьом саме там врятували життя.

— Щороку лікування в нашому стаціонарі проходять приблизно п’ять-шість тисяч пацієнтів, — розповів Андрій Іванович. — Це немало, але швидкої і кваліфікованої допомоги потребують значно більша кількість людей. У країні серцево-судинні патології посідають перше місце. Хмельниччина перебуває десь посередині цього загальнодержавного рейтингу, але це не втішає. В українців ризик піти з життя на 10—15 років раніше від більшості європейців залишається доволі високий. Для того, щоб змінити ситуацію, необхідно чимало різних чинників. Але переконаний, наш новий центр у цьому також допомагатиме.

Тут рятуватимуть життя в буквальному розумінні слова завдяки максимальній концентрації фахівців, котрі протягом доби повинні обстежити пацієнта, поставити діагноз і призначити правильне лікування. Враховано все — навіть логістику самого центру: не просто зручна в управлінні, комфортна для хворих і персоналу, а й ефективна. Допомагатиме й нове устаткування: насамперед два нові ангіографи та достатня кількість іншого діагностичного обладнання. Ситуація, коли пацієнти повинні тижнями очікувати в черзі, щоб пройти обстеження, відійде в минуле.

Та головним скарбом центру повинні стати його фахівці. Сьогодні головний лікар Андрій Кланца проводить майже півтисячі найскладніших кардіооперацій на рік. Але поруч із ним уже є команда хірургів, котрі так само успішно роблять свою справу.

Прогнозують, що в центрі працюватимуть до трьох із половиною сотень співробітників. Уже за два роки вони планують довести кількість пацієнтів до десяти тисяч. А згодом щорічно допомогу зможуть отримувати до п’ятнадцяти тисяч хворих.

Керівник не приховує амбітних планів: у новому закладі утверджуватимуться високі стандарти лікування, а відтак і вимоги до лікарів і всього медперсоналу будуть украй високі: «Застарілі медпрепарати і схеми лікування нам не підійдуть. Ми хочемо надавати медичну допомогу на рівні кращих клінік світу. І я вірю, що ми обов’язково пройдемо цей шлях, хоч би який важкий він був».

Нині кардіологам доводиться справді непросто. Адже амбулаторне і поліклінічне відділення змушені працювати у приміщенні, де паралельно проводять будівельні роботи. Відділення стаціонарного лікування «прихистив» обласний госпіталь для ветеранів. А хірурги продовжують оперувати у відділенні, що розміщене в обласній лікарні. Проте обриси нового центру вимальовуються дедалі чіткіше.

Наближаються до завершення основні будівельні роботи в колишній поліклініці кардіодиспансеру. Там розмістять нові палати, облаштують два великі операційні зали, консультативні кабінети. На них уже витратили майже 30 мільйонів гривень. А загалом вартість першого пускового комплексу становитиме до 85 мільйонів гривень. Він стане до ладу вже в новому році. Отримати невідкладну допомогу тут зможуть усі мешканці краю.

Але центр хоче розширити свої кордони. Уже сьогодні в його складі працює Кам’янець-Подільське відділення інвазивної кардіології. Тепер опрацьовується варіант створення такого само для мешканців північних районів області. Та хоч би де працювали кардіологи, запевняють, скрізь пацієнти зможуть отримати якісну допомогу. Їх серця будуть у надійних руках.

Джерело.

2ogoloshenya