У Чернівцях пройшли зйомки повнометражної стрічки "Віддана", режисерки Христини Сиволап.

Як передає fcb.in.ua, сюжет фільму заснований на романі Софії Андрухович "Фелікс Австрія", що став лауреатом багатьох літературних премій та був перекладений шістьма мовами, пише Вечірній Кам’янець з посиланням на molbuk.ua.

Виробництвом стрічки займається FILM.UA Production за підтримки Уряду України та Міністерства культури України. Координувала роботу команди протягом усього часу Буковинська кінокомісія.

 

До Чернівців прибули сто людей знімальної групи, які оселились в місцевих готелях. Для сцен із масовкою, що знімали у Чернівецькому драмтеатрі, задіяли триста чернівчан. За чотири дні зйомок, якщо порахувати оплату роботи акторів харчування та проживання знімальної групи, казна міста поповнилась на близько мільйон гривень.

 

Місту безперечно вигідно приймати в себе кінопродакшн такого рівня, зазначає Володимир Килинич, виконавчий директор ГО "Буковинська кінокомісія".

 

"Чернівці будуть вказані у титрах до фільму, а представники кіноіндустрії ще раз переконались, наскільки наше місто цікаве для зйомок фільмів. Вважаю, що місцевій владі та бізнесу слід створювати якнайкращі умови для кіновиробників. Наприклад, знижки в готелях, транспорті, бо такий досвід є надзвичайно позитивним для Чернівців. Щоб дізнатись про враження знімальної групи після роботи у Чернівцях, ми поспілкувались із Надією Зайончковською, продюсеркою фільму "Віддана", представницею одного з найбільших кіновиробників FILM.UA Production.", - зазначив Володимир Килинич.

 

Взагалі, регіони отримують від роботи кінопродакшну чимало плюсів – популяризацію місцевості, популяризацію локацій, що тягне за собою додатковий приплив туристів. Крім того, ми ж приїжджаємо цілим "табором", живемо тут, їмо, наймаємо спеціалістів. Уся масовка – це все місцеві люди, серед них чимало акторів театру, костюмерів. Їхня робота оплачується. Усі можливі супроводжувальні послуги були оплачені.

 

А що б Ви порадили місту, для кращого налагодження співпраці з кіно виробниками?

 

Продюсеркою фільму "Віддана" Надія Зайончковська сказала, що Чернівцям бракує логістики та місцевого фінансування.

 

"Логістика – це перше. Якщо б можна було трохи простіше дістатись - це б дуже полегшило наші завдання. Наскільки я знаю, ми брали додатковий вагон у потягу, щоб довезти людей. Також їхали і фури з технічним обладнанням, хтось летів літаком, треба було привезти іноземних акторів.ьПо-друге, є така практика місцевого фінансування. Наприклад, у Польщі можна отримати державну підтримку, але є і регіональні кінокомісії, які теж допомагають у проведенні зйомок. Це можуть бути якісь податкові пільги, це може бути і власне фінансування, чи організація супроводу, наприклад, поліції або медиків. Взагалі, нам у Чернівцях пішли в багатьох речах на зустріч і ми за це дуже вдячні. Але якщо б регіон говорив про локальне технічне чи кадрове забезпечення, ті ж кастинг-директори чи костюмери, гримери, це для нас було б значно простіше", - сказала Надія Зайончковська.

2ogoloshenya