Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Досі триває програма відновлення та розвитку КП “Аеропорт Хмельницький”. Та історія хмельницької авіації розпочалась зовсім не звідти, а з вулиці Пілотської. Читайте далі цікаві відомості про старий аеродром від провідного наукового працівника культури України, Сергія Єсюніна.

На місці сучасних забудов - військовий аеродром

Сьогодні на Пілотській, де раніше був аеропорт, в основному розташовані приватні забудови і жодного натяку на те, що 105 років тому на цьому місці злітали й сідали літаки. Як розповідає провідний науковий працівник культури України, Сергій Єсюнін, історія аеропорту “Проскурів” почалась разом з Першою світовою війною. Тоді, на південно-східній околиці нашого міста був облаштований військовий аеродром.

 

- У 1914 році цей аеродром був суто військовим. Оскільки Проскурів знаходився поблизу фронту, то був заснований саме тиловий аеродром. Однак ворожі аероплани, бувало, теж залітали. Літаків там було дуже мало й усі вони були фанерними - розповідає Сергій Єсюнін.

Проскурів - проміжний пункт першої міжнародної поштової авіалінії

У 1917 році створюється українська народна республіка. Українській армії вдалось захопити частину повітряного флоту. На цей період базувалось кілька таких рот і в Проскурові. Саме тоді аеродром став проміжним пунктом для перших міжнародних поштових перевезень у світі.

- 31 березня 1918 року почала діяти перша в світі міжнародна поштова авіалінія сполученням Відень-Київ. Рейс був прокладений саме через Проскурів: Відень-Краків-Львів-Проскурів-Київ. Та діяла ця авіа-пошта лише до 5 листопада, того ж року - каже науковий працівник культури України, Сергій Єсюнін.

Вулиця Пілотська: походження назви

У період становлення радянської влади проскурівський аеродром все ще використовувався як військовий. Проте, з’явились більш сучасні літаки. За словами Сергія Єсюніна, в цей період, поблизу аеродрому, для військових пілотів побудували два 4-ох поверхові будинки. Відтоді та вулиця й носить назву “Пілотська”.

- Саме в 20-30 роках були побудовані два будинки для офіцерів та авіаційних техніків. Точної дати не відомо, та саме в той час, вулиця, яка йшла вздовж аеродрому, почала носити назву “Пілотська” - говорить Сергій Єсюнін.

Аеродром під час Другої світової війни

Аеродром активно використовувався військовими частинами тих сторін, які воювали: і радянським військом, і німецькою авіацією.

- В 1941 році німецький наступ був досить потужним, тому залишилось дуже багато розгромлених радянських літаків. А в 1944 році нашу область вже звільнили. Та військовий аеродром не відновили, а перенесли в Старокостянтинів. А на його місці розташувався пункт цивільної авіації. Спочатку були поштово-пасажирські рейси. А в 1947 році запустили перше регулярне авіасполучення Проскурів - Київ  - розповідає науковий працівник культури України, Сергій Єсюнін.

 

Аеропорт “Проскурів”

У 1952 році замість колишнього військового аеродрому створили аеропорт “Проскурів”. Згодом побудували аеровокзал, приміщення якого збереглось і в наші дні. Аеропорт отримав свої літаки і з’явились щоденні рейси до Києва та п’яти інших обласних центрів.

Вже у 1970 році замість ґрунтової злітної смуги побудували бетонну. Відтоді й почався прийом турбо-реактивних літаків. З тих пір, мережа зв’язку аеропорту Проскурів значно розширилась. Додались рейси до Харкова, Сімферополя, Ленінграду та Москви.

- У 1982 році побудували аеропорт на Ружичній. Оскільки він мав потужніші можливості, туди перейшли всі рейси. Адже його смуга була підготовлена для прийому важких літаків. Наприклад, з’явився ТУ-134 - регулярний та серйозний рейс. Старий аеропорт “Проскурів” закрили, а землю віддали на забудови. Тож тепер про його існування нагадує лише назва вулиці: Пілотська - додає Сергій Єсюнін. 

Джерело.

2ogoloshenya